Moda i ljepota

Akne nastaju kada se geni udruže sa stilom života…

Kaže se da se akne pojavljuju u pubertetu zbog disbalansa hormona, tj. prevage muških hormona nad ženskim. Po toj bi teoriji svi decki trebali imati akne, ali nemaju. Osim manjka sna, što sve utjece na probleme s kožom i kako ih riješiti?

Lice - sretna.hr

U mojoj mladosti pristup aknama je bio sljedeći: čekaj da prođe pubertet, pa će proći i akne. Industrija ‘antiaknastih’ preparata nije bila razvijena, a ni medicinska istraživanja nisu se bavila aknama. Danas je drukčije, o ovom se problemu sve više zna. Akne nastaju kada se geni udruže sa stilom života, prehranom i spavanjem i ako u tome postoje veće nepravilnosti, one izađu na vidjelo. Kao neki alarm, akne nas upućuju na to da nešto opasno krivo radimo, piše Sretna.hr.

Što treba izbjegavati?

U pubertetu imamo disbalans hormona: klasična teorija kaže da je to prevaga muških hormona nad ženskima. Po toj teoriji svi bi dečki trebali imati akne, ali nemaju. Ovu teoriju testirala sam bezbroj puta u svojoj ordinaciji. I dječaci i djevojčice nekim su čudom gubili akne kad su počeli razmišljati o promjeni svojih loših navika, poput nespavanja noću, koje je po mojem mišljenju najpogubnije za hormonski sustav. U nepravilnim životnim okolnostima uvijek dolazi do hiperprodukcije hormona nadbubrežne žlijezde, kortizola i DHEA, a potonji je izvor hormonskog disbalansa. Djevojke i dječaci s aknama imaju ga prekomjerno i on dovodi do jedne vrste kronične upale u tijelu koja, kad se udruži s genima, rezultira pojavom akni.

Akne su u mladih djevojaka često povezane s debljinom, ispadanjem kose i nepravilnim menstruacijama, a kod dječaka mogu biti povezane s  fizičkim i psihičkim naprezanjem perfekcionizam, intenzivni sport, kronična infekcija).

Konvencionalna terapija akni počiva na retinoidima, koji se upotrebljavaju u obliku krema, gelova ili tekućine, ali isto tako i u obliku preparata za oralnu primjenu. Često se poseže i za antibiotskom terapijom, i to dugotrajnom, a ako ništa ne pomaže, onda postoje popularne antibebi pilule koje pomažu, pogotovo
one koje blokiraju muške hormone. Blokirati vlastite hormone nije razumno, dapače, razina hormona mora biti visoka kod mladih ljudi. Glavna karakteristika mladosti su upravo jake žlijezde i hormoni. Pristup ne bi trebao ići prema blokadi, nego prema balansiranju.

Prehrana mora podržavati zdrave bakterije u crijevima, jer će se one boriti protiv bakterija koje uzrokuju akne. Zdrave bakterije ‘vole’ povrće, bjelančevine, ulja, sjemenke, voće koje nije preslatko i cjelovite žitarice. Nezdrave bakterije ‘jedu’ krafne, kolace, slatkiše, bijeli kruh, ‘piju’ gazirana pića i ‘kupuju’ hranu na školskim automatima.

Spavanje
Za uravnoteženje hormona DHEA, koji se pretvara u muške hormone, noću se mora spavati. Učiti možete ujutro u 5 sati. To je prirodnije za organizam nego navečer pa do 3 ujutro. Noćni tipovi se debljaju i imaju akne – zapamtite to! Uzimanje dodataka prehrani. Pretpostavlja se da akne nastaju zbog neravnoteže, najčešće i u nutrijentima, tako da svakom mladom biću s aknama preporučujem sljedeću nadoknadu: vitamin A: 500-1000 IJ dnevno; vitamin E 400 IJ; lipoicna kiselina 140-300 mg dnevno; cink 50 mg dnevno; omega-3 masne kiseline 2 grama dnevno. Na akne možete stavljati preparate čajevca (tea tree oil). Akne ne nastaju zbog nečistoće i nemojte kožu grubo trljati jert biste mogli pridonijeti upali. Kreme i losioni ne smiju sadržavati ulja jer blokiraju pore na koži. Dečki se trebaju brijati svaki put novom britvicom. Prekinite s upotrebom anti-shave losiona na bazi alkohola. Pijte dovoljno tekućine, po mogućnosti pročišćene vode ili limunadu bez šećera.

Kod akni je važno donijeti odluku da ih se želite stvarno riješiti. S tim u vezi odrede se koraci, primjerice, uvođenje zdrave prehrane i raniji odlazak u krevet. Već će ta dva koraka kod 50 posto adolescenata dovesti do nestanka akni. Ako tomu dodate još i dodatke prehrani, garantiram da će akne izgubiti više od 90 posto mladih. Zaista vrlo mali broj treba ‘jaku terapiju’ za akne. Takve terapije imaju brojne nuspojave, koje mogu dovesti do drugih bolesti i poremećaja, a to sigurno ne želimo. Zato, hrabro u životne promjene! Stavite zdravlje na prvo mjesto!


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh