Hrana i piće

Dodavanjem ovih pet namirnica u ishranu smanjit ćete osjećaj nadutosti

Postoje mnoge namirnice koje pomažu kod nadutosti potičući pravilan rad crijeva, sprječavajući zadržavanje tekućine i poboljšavajući ukupno zdravlje crijeva.

Stomak - Okezone.com

Nadutost je vrlo zastupljen problem uzrokovan zatvorom ili viškom plinova pa je zbog toga važno koje namirnice koristite u svojoj ishrani. Ono što svakodnevno konzumirate uveliko utiče na rad vaših crijeva i probavnog sistema. Ovo su namirnice koje će vam pomoći da se riješite nadutosti.

Banane

Banane su odlične kod ljudi koji su naduti. Sadrže vitamine A, B6, C i E, a sadrže i kalij, magnetij, kalcij, fosfor i selen. Dok ne sazriju sadrže velik broj prebiotičkih vlakana pa zbog toga ih je dobro jesti. Možete ih čak dodati u neke recepte.

Celer

Celer je veoma zdrav i niskokaloričan. Bogat je natrijem i vitaminom A. Osim toga sadrži vitamine C, E i K, a budući da sadrži puno vlakana odličan je kao takozvani čistač organizam i ima diuretsko djelovanje.

Paradajz

Obroci koji uključuju paradajz napunit će vas likopenom, antioksidansom koji djeluje protuupalno na cijelo tijelo. Također, paradajz je pun kalija, koji smanjuje razinu natrija koji uzrokuje nadutost u vašem tijelu.

Kefir

Pojedina istraživanja kažu da konzumacija kefira uklanja želučane plinove za čak 70 posto. Kefir pomaže razgraditi šećer u mlijeku koji može dovesti do nadutosti i boli. Stoga je kefir puno bolja opcija od jogurta.

Đumbir

Đumbir je ljutog okusa pa ga mnogi izbjegavaju. Međutim, upravo taj ljuti okus pokreće rad crijeva. To pomaže vašoj probavi i bržem pražnjenju želuca, što na kraju preventira od nadustosti. Njegova prednost je što ga možete kombinirati u slatkim i slanim obrocima. prenosi klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh