Hrana i piće

Ovo su namirnice od kojih ćete još više biti gladni, izbjegavajte ih

Nekoliko zalogaja određene hrane može aktivirati dijelove našeg mozga i crijeva koji potiču glad. Zbog toga se trebate zapitati da li je dobro uzimati određenu hranu ukoliko ste već gladni.

Pomfrit - Magazin.ba

Ovo su namirnice, koje biste tada trebali izbjegavati.

Čips, pomfrit i hljeb

Grickalice poput čipsa i pomfrit su samo prerađeni ugljikohidrati s puno masti. Kada jedete prerađene ugljikohidrate, razina šećera u vašoj krvi naglo raste gdje se oslobađa velika količina inzulina. Ukoliko ste unijeli veliku količinu grickalica pa i hljeba, inzulin će višak šećera skladištiti u rezervu pa zbog toga ćete i dalje osjećati glad.

Kolači i slastice

Neki nutricionisti tvrde da organizam prvobitno ne razlikuje rafinirani šećer od meda. Šećer aktivira puteve nagrađivanja i apetita u vašem mozgu drugačije nego drugi izvori energije. Kada pojedete neki slatkiš, mozak šalje informaciju tijelu da niste siti.

Jogurt s niskim udjelom masti

Istraživanja su pokazala da je važno koliko dugo ćete provesti vremena prilikom žvakanja. Što duže žvačete, tijelo će se duže osjećati sitim. Stoga, kada pijete jogurt, vi ne žvačete i to može uticati da se prije osjećate gladnim. Pritom i jogurt s nižom količinom masti također ima dosta ugljikohidrata i šećera pa i zbog toga treba izbjegavati.

Dijetalna gazirana pića i umjetno zaslađeni slatkiši

Iako mnogi smatraju da su dijetalna gazirana pića i slatkiši s umjetnim sladilima odličan način da smanjite unos kalorija, zapravo nisu toliko dobre. Kada vam umjetni zaslađivači dođu na jezik, centri za nagrađivanje u vašem mozgu se upale i signaliziraju vašim crijevima da očekuju dolazak kalorija. Kada se kalorije ne pojave, mozak traži da se uspostavi ravnoteža tako što ćete jesti lrenosi klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh