Hrana i piće

Svi bacate koru jabuke, a ne znate da možete pametno da je iskoristite na nekoliko načina

Ukoliko baš i ne volite koru jabuke, ili pripremate kolače pa vam je ona samo višak, evo kako je možete upotrebiti.

Kora od jabuke - Narodnilijek.com

Napravite žele
Jabuke su pune antioksidanata, posebno u kori. Ustvari, gotovo pola vitamina C jedne jabuke se nalazi u njenoj kori. Svoju dozu antioksidanata možete dobiti za doručak sa želeom napravljenim od kora ili čak čipsom od kora. Sve što treba da uradite je da komadiće kore jabuke poprskate s malo vode, šećera i cimeta. Poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni zagrijanoj na 150°C dok ne postanu hrskave (povremeno ih okrenite).

Očistite posuđe
Aluminijumske posude kore od jabuka lako čiste, jer sadrže kiseline koje rastvaraju nečistoće. Skuvajte šaku kora od jabuka i ostavite da krčkaju u posudi koju želite da očistite 20-30 minuta. Prljavština bi trebalo da nestane (da se podigne), prenosi Glossy.

Skuhajte čaj
Tako ćete najbolje izvući mnogo antioksidanata iz kora jabuke, a bez šećera. Treba vam šaka kora od jabuka, 3 do 4 šolje vode, pola kašičice cimeta, 1 kašika meda i 1 kašika limunovog soka. U posudu stavite sve sastojke osim meda i kuhajte 15-tak minuta. Procijedite, dodajte med i imate savršeno zdrav napitak.

Osviježite vazduh
Jabuke i cimet su mnogim ljudima najdraži mirisi domaćinstva. Kuhajte kore od jabuka, cimet, đumbir i limun. Ostavite da isparava dok se miris širi kućom, piše Krstarica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh