Hrana i piće

Ove namirnice će vas razbuditi brže od šoljice kafe

Da li i vi spadate u savremene ljude, koji bez pretjerivanja, nemaju vremena za spavanje, a mnogi pate od nedostatka sna?

Avokado - Ljepota.ba

Odmaći se od jastuka nije uvijek moguće. Neki svoju pospanost pripisuju hladnom godišnjem dobu, drugi poslu zbog kojeg su morali ostati budni do kasno. Naravno, važno je pratiti režim i podržavati se u različito doba godine vitaminima i redovnim sportom.

Donosimo vam namirnice koje će vam pomoći da se u ranim jutarnjim satima probudite vedri i nasmijani.

Avokado

Broj jedan na listi korisnih i “okrepljujućih” proizvoda je avokado, koji dugo zasićuje tijelo energijom. Takođe stabilizuje nivo šećera u krvi, čime se produžava osjećaj vedrine.

Banane

Drugo mjesto zauzimaju banane, zasićene ugljenim hidratima i elementima u tragovima. Takođe daju energiju i odlične za brzu užinu.

Tamna čokolada

Slijedi tamna čokolada sa sadržajem kakaa iznad 75 odsto, koja se ispostavi da je mnogo zdravija od jutarnje šoljice kafe.
Zeleno povrće i cvekla

U borbi protiv pospanosti pomažu i namirnice kao što su zelenilo, bogato vitaminima i elementima u tragovima, i cvekla, koja ubrzava dotok krvi u mozak.

Voda

Pored toga, naučnici tvrde da umor može biti posljedica nedostatka vode u tijelu, pa je posljednji proizvod na listi voda, piše B92.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh