Hrana i piće

Kada kupujete ribu, dobro je pogledajte u oči, od toga dosta zavisi!

Riba je veoma osjetljiva namirnica, pa je važno da prepoznate koliko dugo stoji u vitrini u marketu ili na pijačnoj tezgi, isto kao kada kupujete meso.

Riba - Nezavisne.com

Iako je napolju sviježe, to ne znači da se treba osloniti na hladnoću kada je riječ o svežini i bezbjednosti namirnica, posebno onih osjetljivih i kvarljivih Koliko god da ste sigurni u to da vašem marketu ili na pijaci prodaju samo svežu ribu, trebalo bi da znate kako da prepoznate namirnicu koja vam neće praviti probleme.

Riba je veoma osjetljiva namirnica, pa je važno da prepoznate koliko dugo stoji u vitrini u marketu ili na pijačnoj tezgi, isto kao kada kupujete meso. Evo kako da prepoznate da li je sviježa:

Sviježa riba je sjajna, škrge su crvene i osjeća se miris mora. Što je njena koža blijeđa i manje sjajna – to je starija i sumnjivijeg kvaliteta. Kada birate ribu, pogledajte njene oči, jer su sviježe oči izbuljene, providne i sjajne, a zjenica crna. Ukoliko oči imaju mliječnu boju i zamućenu rožnjaču, onda je nikako ne kupujte jer definitivno nije sviježa, a možda i pokvarena.

Škrge moraju biti jarkocrvene, nikako žućkaste.

Potpuno sviježa morska riba miriše na more, malo starija može da izgubi taj miris, ali razlog za zabrinutost treba da se pojavi kada zamiriše nekako kiselo, piše Krstarica.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh