Hrana i piće

Istraživanja: Najgore piće za zdravlje, a ubrzava i starenje

Ako što duže želite ostati mladi onda slatka gazirana pića ne smijete konzumirati jer kad je riječ o starenju ova vrsta pića je najgora.

Piće - Atma.hr

Istraživanja pokazuju da redovito pijenje gaziranih sokova dovodi do povećanja rizika od dijabetesa, debljanja i srčanih bolesti. Uvelike, dakle, pridonose lošem zdravlju, ali i bržem starenju, piše Eatthis.

Pijenje jednog ili više slatkih gaziranih pića dnevno povezano je s kardiovaskularnim bolestima i rizikom od moždanog udara, pokazalo je jedno istraživanje.

Promjene na stanicama
Gazirani sokovi mogu uzrokovati i prerano starenje na razini stanica. Znanstvenici su otkrili da su osobe koje su pile više slatkih gaziranih pića imale kraće dijelove DNK na kraju kromosoma unutar svojih bijelih krvnih stanica,piše N1

Skraćeni telomeri u bijelim krvnim stanicama povezani su sa smanjenom dugovječnošću i povećanim rizikom od kroničnih bolesti.

Problemi s probavom
Konzumacija slatkih gaziranih pića povezana je s promjenama u crijevnim bakterijama i crijevnoj mikroflori, upalom i oksidacijskim stresom, a sve to je povezano s preranim starenjem.

Stoga stručnajci savjetuju da gazirane sokove svakako zamijenite zdravijim pićima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh