Hrana i piće

Nećete vjerovati koje sve namirnice koje svakodnevno konzumirate sadrže alkohol!

Jeste li svjesni da čak iako svjesno ne konzumirate alkohol, zapravo ga ipak unosite u organziam kroz neke od namirnica koje gotovo svakodnevno koristite?

Alkohol se dodaje u mnoga jela i pića ili proizvode koje konzumiramo, a da toga nismo niti svjesni. Dakako, on se u tim proizvodima nalazi u manjim količinama, ali opet je on prisutan.

Primjerice, jeste li znali da se alkohol nalazi u pekarskim proizvodima? Mnogi sastojci koji se stavljaju u pekarske proizvode sadrže alkohol, recimo ekstrakt vanilije je jedan od najpoznatijih takvih. A slično je i ekstraktima badema, kao i ekstraktima općenito jer alkohol tu služi kako bi izdvojio i naglasio okus.

Nadalje, alkohola ima u raznim umacima kao i u nekom mesu koje je odležalo u marinadu. Mnogi se umaci rade s alkolholom, bilo na bazi vina bilo nekog žestokog pića, a iako ljudi misle da on ispari u potpunosti tijekom termičke obrade, alkohol se ipak zadrži u jelu u manjim količinama.

Ima ga i u bezalkoholnom pivu

Alkohol se može pronaći čak i u bezalkoholnom pivu. Da, na njima piše kako imaju “0.0”, ali pivo ipak ima jedan sitan udio alkohola, otprilik jednu desetinu od normalnog piva. To je malo, ali nekome tko ima problema s alkoholizmom to bi mogao biti problem.

Na koncu, alkohol se nalazi u nekim stvarima koje nam služe za zdravlje. Primjerice u vodici za ispiranje usta. Čak 20 do 27 posto udjela u vodici za ispiranje usta sadrži alkohol i upravo je zbog toga toliko dobar u ubijanju bakterija u usnoj šupljini. Jasno, nisu sve vodice za ispiranje obogaćene alkoholom ima i onih koji ga ne sadrže i to je uglavnom naglašeno.

A isto tako, alkohol se nalazi i u nekim lijekovima za prehladu, no to je već opće poznata činjenica. No, ako imate problema s alkoholom valjalo bi potražiti one koji ne sadrže, prenosi klik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh