Hrana i piće

5 NAMIRNICA KOJE ĆE VAS UČINITI ‘PAMETNIJIMA’: Jedite ih češće jer su izvrsne za pamćenje!

Saznajte kojih 5 namirnica su najbolje za mozak…

Orasi i lješnjaci - Haber.ba

Hrana koju jedemo utječe na zdravlje mozga, a postoje namirnice koje u svom sastavu imaju nutrijente koje stimuliraju funkcioniranje mozga, pamćenje, koncentraciju. Znanstvenici ističu da sljedećih 5 namirnica poboljšavaju analitičke i kognitivne sposobnosti mozga:1.Orasi – Orašasti plodovi sadrže najkorisnije elemente u tragovima za naš mozak – zdrave masti. Prehrana bogata mononezasićenim masnim kiselinama pozitivno utječe na učenje i pamćenje. Ipak, ne pretjerujte, orašasti plodovi su visokokalorični. Preporučena dnevna doza je oko 13 g.

2. Crna čokolada – Odlična da nas razbudi i podigne šećer, crna čokolada poboljšava dotok krvi u mozak, smanjuje stres i dobro djeluje kad imate tremu. To je sve zbog serotonina, poboljšava raspoloženje i smanjuje anksioznost. Mnogi studenti znaju koliko je dobro pred ispit pojesti kockicu crne čokolade.

3. Losos – Ova riba je bogata omega-3 masnim kiselinama. Elementi u tragovima lososa omogućavaju neuronima da rade još efikasnije. Da bi se sačuvala kvaliteta hranljivih materija, preporučuje se konzumiranje lososa pripremljenog na žaru ili na pari,piše Sensa

4. Brokula – Izuzetno hranljivo povrće koje sadrži malo kalorija i masnoća. Uz vitamine A, C, E, B6, brokula je bogata folnom kiselinom, nužnom za rast, razvoj i održanje zdravlja mozga. Također, brokola je sjajna za borbu protiv upalnih procesa u organizmu.

5. Borovnice – Najbolje bobičasto voće za pamćenje. Potiče obnavljanje živčanih stanica – sadrže mangan, vitamine A, B, C i K. najbolje je da ih konzumirate svježe, ali možete ih upotrebiti i u sokovima, smoothiejima, voćnim salatama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh