Hrana i piće

Šta je zdravije – riža ili krompir?

Uz hljeb i tjesteninu, riža i krompir su i dalje najpopularniji prilog uz glavna jela. Stoga se postavlja pitanje – koji izbor je zdraviji?

Odnos kalorija, masti i proteina u riži i krompiru
Ako želite da smršate i zato želite da kontrolišete energetsku vrijednost namirnica koje jedete, i riža i krompir su prikladne namirnice. Obje su skoro bez masti (manje od 1 g na 100 g), ali krompir pobjeđuje s nižom energetskom vrijednošću (krompir: 77 kCal/100 g, kuvana bijela riža: 360 kCal/100 g). Sa druge strane, riža ima nešto više proteina (2,8 g/100 g, krompir 2 g/100 g).

Odnos vlakana u riži i krompiru
Oguljeni kuvani krompir ima više vlakana od bijele riže, dok mladi krompir s ljuskom ima otprilike istu količinu vlakana kao riža cijelog zrna. Umjesto bijele riže i pire krompira ili pomfrita, odlučite se za pečeni mladi krompir ili rižu od cijelog zrna ako želite da povećate unos vlakana u ishrani.

Odnos vitamina i minerala u riži i krompiru
U suštini, krompir je bogatiji vitaminima i mineralima od riže. Tako porcija kuvane bijelr riže zadovoljava približno trećinu dnevne potrebe za vitaminom B6 (koji je važan za formiranje aminokiselina i crvenih krvnih zrnaca), dok vam porcija kuvanog krompira pruža polovinu optimalne dnevne doze vitamina B6.

Osim toga, porcijom krompira unosite i polovinu preporučene dnevne količine vitamina C, a obje namirnice sadrže i druge vitamine, kao što su tiamin (B1) i riboflavin (B2). A šta je sa mineralima? Obje namirnice sadrže približno sličnu količinu magnezijuma, cinka i fosfora, dok krompir prednjači po sadržaju kalijuma (skoro koliko i banane), fosfora i kalcijuma.

Krompir vs. riža – koji prilog je zdraviji?
Kao što smo vidjeli, krompir ima više vitamina i drugih hranljivih materija od riže. Ali ako želimo da iskoristimo njegov povoljan sastav, radije bi trebalo da se odreknemo masnih dodataka, poput putera, pavlake, slanine ili kačkavalja, kojima volimo da “začinimo” jela od krompira. Umjesto toga radije koristite maslinovo ulje i bijeli luk.

Za kraj, važan faktor je i rok trajanja namirnice. Naime, riža se dugo čuva i samim tim duže zadržava svoje hranljive sastojke, u odnosu na krompir,pišu Nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh