Hrana i piće

Namirnice koje mogu smanjiti nivo hormona stresa

Kvalitetan san, fizička aktivnost, kao i razne vrste meditacije mogu unormaliti nivo kortizola.

Banane - Aura.ba

Izlišno je pisati o svakodnevnom stresu – način života u 21. vijeku je dosta užurbaniji nego prije. Skoro da smo uvijek napeti i rijetki su trenuci kad osjećamo da smo potpuno rasterećeni. Povišen nivo kortizola, poznatijeg kao hormona stresa, negativno utiče na nadbubrežnu žlijezdu.

Kortizol ima veliki uticaj u našem organizmu – reguliše nivo šećera u krvi, krvni pritisak, utoće na upalne procese i neophodan je za metabolizam. Organizam se trudi da prati nivo kortizola i da ga održi u optimalnim grnicama. Međutim, kada je dosta visok to nije dobar znak.

Prema mišljenju stručnjaka, najviši je toko jutra i opada tokom dana. Najniži je u večernjim satima.

Smatra se da je normalan nivo kortizola od 10 do 20 mikrograma po decilitru u jutarnjim časovima i od 3 do 10 mikrograma po decilitru oko 16 časova. Njegove vrijednosti mogu se izmjeriti preko analize krvi, mokraće ili pljuvačke.

Povišen nivo hormona stresa može dovesti do povećanja tjelesne težine, tj. gojaznosti. U ovom slučaju se najčešće višak masti primjećuje u predjelu stomaka i lica. Propratni simptomi su i povišen šećer i pritisak, a može se javiti i osteoporoza.

Kvalitetan san, fizička aktivnost, kao i razne vrste meditacije mogu unormaliti nivo kortizola.

Po mišljenju pojedinih stručnih lica, najbolja ishrana za jeste mediteranska dijeta koja pomaže da se održi stabilnim nivo pomenutog hormona. Ona podrazumijeva češću konzumaciju ribe, voća, povrća i ostalih zdravih masti. Poželjne su namirnice koje obiluju vitaminima B grupe, a to su junetina, piletina i jaja.

Orašasti plodovi, tunjevina, sardina, kao i maslinovo ulje sadrže dobre masti. Pored toga, potrebno je da jedete namirnice koje sadrže više magnezijuma kog ima u crnoj čokoladi, bananama, špinatu i sjemenkama bundeve, piše B92.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh