Hrana i piće

Samo ovo uradite i bijeli luk potrajat će i do pola godine

Bijeli luk je jedna od namirnica koju najčešće koristimo u kuhinji i bilo bi odlično da otkrijemo tajnu kako da nam nam što duže potraje.

Bijeli luk - Webtribune.rs

Stručnjaci za hranu otkrivaju koliko ga zapravo dugo možete držati, a da se ne pokvari i kako treba da ga čuvate da biste produžili njegov vijek trajanja.

Evo nekoliko savjeta:

Bijeli luk koji kupujete u prodavnicama je zapravo sušeni bijeli luk. Sušeni bijeli luk trajaće pet do šest mjeseci, ako se pravilno skladišti. Zahvaljujući ljusci bijelog luka, on se sam održava i čuva unutrašnjost, pa je najbolje da ga ostavite ako želite da potraje.

Bilo bi dobro da ga čuvate cijelog, bez ljuštenja ili odvajanja čenova. Kad odvojite čen od ostatka glavice, smanjuje se rok trajanja, a kad ga ogulite, značajno smanjujete taj rok na samo nekoliko dana.

Čuvajte ga na suhom i hladnom mjestu, gdje je nema vlage. Bijeli luk možete držati u dijelu frižidera gdje je manja vlaga.

Ako bijelog luka kod kuće imate u velikoj količini, prije nego što omekša, možete ga sačuvati tako što ćete ga ukiseliti ili zamrznuti, piše Krstarica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh