Hrana i piće

Zdravstvene prednosti paprika

​Paprike imaju mnogo nutritivnih i zdravstvenih prednosti – imaju malo kalorija, a sve sorte su odlični izvori vitamina A i C, kalijuma, folne kiseline i vlakana.

Paprike - Dnevno.hr

Osim toga, one začinjene “oživljavaju” blagu hranu, čineći je ukusnijom. Paprike dolaze u svim veličinama i bojama.

Crvene paprike sadrže najviše hranljivih sastojaka, jer su najduže na lozi. Zelene paprike se beru ranije, prije nego što uđu u žutu, narandžastu, a zatim i crvenu boju. U poređenju sa zelenim paprikama, crvene imaju skoro 11 puta više beta-karotena i 1,5 puta više vitamina C.

Koje su glavne zdravstvene prednosti paprike?

1. Može smanjiti rizik od katarakte i makularne degeneracije

Ishrana igra važnu ulogu u odlaganju razvoja gubitka vida s godinama. Konkretno, čini se da dva karotenoida nazvana lutein i zeaksantin, kada se jedu u dovoljnim količinama, poboljšavaju zdravlje očiju.

Oni to čine tako što štite mrežnjaču od oksidativnog oštećenja, prenosi Bbcgoodfood.

Crvena paprika je posebno bogata ovim karotenoidima, kao i drugim zaštitnim hranljivim materijama kao što je vitamin C. Brojne studije ukazuju na to da redovno konzumiranje hrane bogate karotenoidima, a posebno luteinom i zeaksantinom, može smanjiti rizik od katarakte i makularne degeneracije.

2. Može smanjiti vjerovatnoću anemije

Uobičajeno stanje posebno kod žena i djevojčica reproduktivnog uzrasta – anemija – rezultat je nedostatka kiseonika u krvi.

Jedan od najčešćih uzroka je nedostatak gvožđa. Paprika sadrži skromne količine gvožđa, ali je izuzetno bogata vitaminom C – polovima paprike sadrži čak 100 miligrama. Ovo je značajno jer vitamin C povećava apsorpciju gvožđa u crijevima.

Paprika dodatno pomaže jer sadrži vitamin B6 koji je potreban za stvaranje hemoglobina, proteina koji prenosi kiseonik po tijelu.

3. Može zaštititi od određenih hroničnih bolesti

Paprika je bogata antioksidantima, koji su povezani sa zdravljem organizma. Na primjer, paprika je posebno bogata antioksidativnim vitaminima uključujući vitamine C, E i beta-karoten.

Oni takođe daju velike količine polifenola, ova zaštitna biljna jedinjenja uključuju lutein, kvercetin i kapsantin, pri čemu je posljednji posebno bogat zrelim crvenim paprikama.

Budući da su antioksidanti, paprike imaju snažan antiinflamatorni kapacitet i vjerovatno će smanjiti rizik od hroničnih bolesti.

Nažalost, do danas nedostaju velike studije koje se posebno bave konzumiranjem paprike o učestalosti hroničnih bolesti.

4. Može odložiti gubitak pamćenja usled starenja

Zanimljivi nalazi iz studija na životinjama sugerišu da konzumacija paprike može biti efikasna u sprečavanju gubitka pamćenja kod osoba sa Alchajmerovom bolešću. Čini se da jedinjenja u zrelim paprikama inhibiraju enzim koji oslobađa amiloidne proteine – to su proteini odgovorni za akumulaciju oko nervnih vlakana i doprinose riziku od Alchajmerove bolesti. Naknadna istraživanja sugerišu da su mnoga biljna jedinjenja u paprici, uključujući fenole, karotenoide i flavonoide, možda odgovorna za ove nalaze.

5. Pomaže zdravlju sistema za varenje

Dijetetski začini dodati hrani, kao i njihove aktivne komponente mogu imati mnoge prednosti za stomak.

Na primjer, kajenska paprika pomaže u jačanju odbrane želuca od infekcija, povećava proizvodnju tečnosti za varenje i pomaže u isporuci digestivnih enzima u želudac i tako pospješuje varenje.

Ovo se postiže stimulacijom nerava u stomaku koji signalizuju zaštitu od povreda.

6. Pospješuje gubitak težine

Istraživanja su pokazala da konzumiranje paprike u velikoj mjeri smanjuje tjelesnu težinu i sprečava nakupljanje masti. Efekat smanjenja tjelesne težine i prevencije akumulacije tjelesne masti pripisuje se nekim od jedinjenja kao što je kapsantin, koji se nalazi u paprikama i koji pojačavaju oksidaciju masti. Za sastojak paprike, kvercetin, takođe je poznato da sprečava gojaznost kod ljudi.

7. Poboljšava imunitet

Vitamin C aktivira imune ćelije između ostalih uloga. Takođe jača imuni sistem pospješujući proizvodnju proinflamatornih citokina koji su od vitalnog značaja u sprovođenju djelotvornih imunoloških odgovora.

Pored toga, konzumacija paprike bogate vitaminom E takođe može pomoći u jačanju imuniteta. Kao i vitamin C, istraživanje je pokazalo da vitamin E takođe aktivira imune odgovore tijela i takođe poboljšava performanse bijelih krvnih zrnaca, ključne komponente imunog sistema. Takođe se pokazalo da vitamin E jača sposobnost starijih ljudi da se odupru virusnim infekcijama, piše Telegraf.rs.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh