Hrana i piće

Ništa lakše od ovog brzopoteznog ukusnog kolača sa bananama! Isprobajte i zasladite se

Nakon što se puding prohladi, dodati izlomljeni plazma ili petit keks (ili neki drugi, po želji) – izlomite ga rukama

Ovu ukusnu i jednostavnu poslasticu napravit ćete jako brzo, a evo i kako.

Sastojci

1l mlijeka
3 vrećuce pudinga
5 kašika šećera
jedna kisela pavlaka
300 grama keksa
200 grama maslaca
100 grama čokoladnih kapljica ili narendane čokolade
dvije do tri banane
200 ml slatke pavlake
200 grama čokolade za kuhanje.

Priprema

U posudu sipajte litar mlijeka, s tim da odvojite mali dio kako biste skuhali puding. Mlijeko stavite na vatru da prokuha. U dio mlijeka koji ste odvojili dodajte tri pudinga i pet kašika šećera te razmutite. Kada mlijeko prokuha, dodajte puding i neka kuha par minuta.

U još vruć puding dodati 200 grama maslaca i miješati dok se ne otopi. Nakon što se otopi, u smjesu dodati čašicu kisele pavlake pa opet sve promiješati.

Nakon što se puding prohladi, dodati izlomljeni plazma ili petit keks (ili neki drugi, po želji) – izlomite ga rukama. Promiješajte i dodajte čokoladne kapljice (umjesto njih možete narendati čokoladu) pa opet promiješajte da se sve sastavi. Čokoladne kapljice će se blago otopiti – ne bi se trebale skroz otopiti, piše minimagazin.info.

Pleh dimenzija 33×20 cm premažite margarinom, da bi se kolač mogao lakše vaditi. U pleh sipajte polovicu smjese i izravnajte, a zatim poredajte banane koje ste presjekli popola. Preko toga pospite čokoladnim kapljicama ili narendajte čokoladu pa zatim preko toga dodajte i drugu polovicu smjese i izravnajte. Kolač ostavite da se hladi oko pola sata na sobnoj temperaturi pa ga zatim ubacite u hladnjak na oko dva sata.

Nakon što se kolač ohladi, slatku pavlaku sipajte u posudu i stavite da se ugrije. Pavlaka ne bi trebala prokuhati – treba biti vrela, ali ne da prouha. Kada se ugrije, dodajte 200 grama izlomljene čokolade za kuhanje, smanjite temperaturu i miješajte dok se čokolada ne otopi. Dobivenu glazuru prelijte preko kolača. Kolač vratite u hladnjak da se stegne, a nakon toga možete ga dodatno ukrasitii pomoću par kolutova banane i čokoladnih kapljica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh