Hrana i piće

Namirnice koje možete slobodno jesti i nakon isteka roka s ambalaže

Nije prijatno ako vam se dogodi da greškom popijete pokvareno mlijeko. Ljudi stoga obraćaju pažnju da ne konzumiraju namirnice kojima je prošao rok trajanja upisan na ambalaži. Naime, stručnjaci tvrde da se kod nekih namirnica ne treba strogo držati tih navedenih datuma, jer se često radi samo o smjernicama. Dok postoje izuzeci od ovog pravila, kao što je upotreba dječje mliječne formule, koja bi uvijek trebalo da se baci ako je istekao rok s ambalaže, postoje namirnice s kojima možete biti fleksibilniji.

1. Mlijeko

Mlijeko je najčešće sigurno za konzumaciju do sedmicu dana nakon isteka roka s ambalaže. Međutim, to zavisi od vrste mlijeka koju kupujete – što je veći sadržaj masti u mlijeku, ono će kraće trajati. Ako niste sigurni, miris mlijeka mogao bi lako da vam oda u kakvom je stanju.

2. Jaja

Često možete potpuno zanemariti datum isteka roka na kutiji za jaja jer su obično bezbjedna za jelo sedmicama nakon toga. Naravno, što se više udaljavate od datuma isteka roka, bit će manje svježa, ali ne mora da znači da su i nejestiva.

3. Testenina

Suva testenina bezbjedna je za jelo i do dvije godine nakon isteka roka trajanja. Ako ste pak ljubitelj svježe testenine, trebalo bi da je pojedete u roku od pet dana nakon datuma na pakovanju.

Nakon što skuhate tjesteninu, možete da je jedete do sedmicu dana, ali može da traje i do osam mjeseci ako je zamrznuta.

4. Sir

Puno tvrdih sireva je sigurno za jelo dugo nakon isteka roka trajanja. Čak i ako vaš sir postane plesniv, obično možete da ga samo ostružete i bit će jestiv. Sirevi poput kamembera ili brija često imaju bijelu plesan koja je također jestiva, samo pripazite na narandžastu, plavu ili zelenu plesan na ovoj vrsti sira jer je to znak da je pokvaren.

5. Suhi sastojci

So, biber, brašno, soda bikarbona i šećer su bezbjedni za jelo duže vremena, a razlog je nedostatak vlage. Međutim, ako bilo kakve suhe sastojke okružuje čudan miris, to bi moglo da ukazuje na najezdu štetočina u njima. prneosi “N1“.

6. Sirovo meso, živina i riba

Sirovo meso i živina izdržat će samo nekoliko dana u frižideru, ali čuvanje u zamrzivaču odličan je način da taj rok produžite. Smrznuto pile ili ćurku možete držati u zamrzivaču više od godinu dana. Međutim, smrznuto mljeveno meso traje samo do četiri mjeseca u zamrzivaču. Sirova riba može da izdrži do devet mjeseci u zamrzivaču, dok dimljena riba može da traje najviše šest mjeseci.

7. Povrće i voće u kesicama ili zamrznuto

Salata u kesici može da počne da truli nakon isteka roka trajanja, ali ako nije prošlo previše vremena, obično se može spasiti potapanjem u ledenu vodu na nekoliko minuta. Kada je riječ o smrznutom voću i povrću, obično mogu da traju i do 10 mjeseci nakon otisnutog datuma.

8. Konzervirana hrana

Mnoge vrste konzervirane hrane mogu da traju i do dvije godine nakon isteka roka trajanja, posebno supe i povrće. Međutim, konzervirani paradajz i ananas neće trajati tako dugo zbog visokog nivoa kiselosti, prenosi Index.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh