Hrana i piće

Ove namirnice su glavni krivci za gomilanje sala na leđima

Salo na leđima javlja se kada tijelo pohranjuje masnoću, što je sve učestalija pojava među općom populacijom.

Salo - Dokazano.net

Prema dijetetičarki Molly Hembree, salo na leđima nastaje kombinacijom mnogih navika, a posljedica je i genetike, odnosno distribucije masti i sastava tijela osobe.

Međutim, postoje namirnice koje povećavaju vjerovatnost da ćete dobiti na težini ako ih konzumirate u prekomjernoj količini, a posljedica toga je razvoj masnog tkiva na svim dijelovima tijela, pa i na leđima.

Slatkiši

“Dodani šećeri, od slatkiša preko sladoleda do peciva, nemaju nikakvu zdravstvenu korist, ali imaju četiri kalorije po gramu”, ističe Hembree.

Postoji povezanost između prekomjernog unosa dodanog šećera i debljanja te pretilosti. Prehrana s puno dodanog šećera i viškom kalorija može dovesti do debljanja koje će se očitovati svugdje na vašem tijelu, uključujući na leđima. Hembree kaže da je višak dodanog šećera definiran kao 50 grama dnevno za većinu odraslih.

Alkoholna pića

Iako možda ima neke prednosti za zdravlje, kada se konzumira umjereno, prazne kalorije iz alkohola uzrokuju nakupljanje sala. Alkoholna pića koja su kalorična i bogata šećerom mogu dovesti do prekomjernog debljanja.

Rafinirane žitarice

Ljudi u zapadnjačkim kulturama jedu sve više rafiniranih žitarica/ugljikohidrata. Rafinirano zrno je ono kojem je tokom obrade uklonjen jedan ili više slojeva jezgre. Rafinirane namirnice uključuju pecivo za hamburgere, slane krekere i bijelu rižu.

“Previše rafiniranih žitarica i premalo cjelovitih žitarica ugrožava prehranu i ostavlja nas gladnim, čime se nastavlja ciklus prejedanja i debljanja”, upozorava Hembree.

Čips

Teško je pojesti samo jedan komad čipsa, ali on u prevelikim količinama nikako nije koristan za vaše zdravlje.

“Prženi čips od krompira, kada se konzumira u prekomjernoj količini, može uzrokovati debljanje i razvoj masti na mnogim dijelovima tijela. Ako redovno jedete prženi čips, možda ćete primijetiti da se počinje pojavljivati ​​salo na leđima”, zaključila je dijetetičarka, piše Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh