Hrana i piće

Evo šta se dogodi vašem tijelu ako prestanete konzumirati mlijeko

Uklanjanje mlijeka iz vaše prehrane moglo bi pomoći u kontroli mnogih probavnih smetnji, kao i podržati bolje zdravlje crijeva.

Mlijeko - Zanosna.com

Dijetetičarka Ejmi Šapiro (Amy Shapiro) smatra da odrasli ne trebaju mlijeko.

– Mlijeko nije bitan sastojak u prehrani odraslih i danas postoje mnoge zamjene koje su obogaćene kalcijem i drugim vitaminima koje ste možda redovito dobivali iz mlijeka – rekla je Šapiro.

Bez obzira volite li piti mlijeko ili ne, ono nije obavezan dio prehrane, tvrde stručnjaci.

Manja nadutost
– Možda nudi izvrstan izvor kalcija, vitamina A i vitamina D, ali ako te hranjive tvari dobijete iz druge hrane, i dalje možete zadovoljiti svoje dnevne potrebe – rekla je Šapiro.

Ovo bi mogle biti posljedice potpunog izbacivanja mlijeka iz prehrane:

Vjerojatno ćete uočiti poboljšanje izgleda i zdravlja kože.

– Nakon što prestanete konzumirati mlijeko, možda ćete primijetiti poboljšanje vaše kože, manje akni ili ekcema. Dok su akne i kožna oboljenja najčešće nasljedna, neke komponente mlijeka također mogu igrati ulogu u njihovoj pojavi – kaže Šapiro.

Možda će vam oslabiti kosti.

Prema Šapiro, ako izbacite kravlje mlijeko, a ne dobivate kalcij iz drugih izvora, to može dovesti do krhkih kostiju kod nekih osoba. Možete nastaviti održavati svoje kosti jakima dobro uravnoteženom prehranom, tjelovježbom i uključivanjem obilja izvora vitamina D.

Imat ćete bolje cjelokupno zdravlje crijeva.

Uklanjanje mlijeka iz vaše prehrane moglo bi pomoći u kontroli mnogih probavnih smetnji, kao i podržati bolje zdravlje crijeva.

– Također ćete možda manje biti naduti – kaže Šapiro.

Možda ćete imati problema s imunološkim sistemom
Mliječni proizvodi sadrže značajne količine vitamina B12, koji je neophodan za poticanje snažnog imunološkog sistema i podršku vašem tijelu u borbi protiv bakterija., piše Avaz.
Imat ćete manje promjena raspoloženja.

U prosječnoj čaši mlijeka ima 60-ak hormona, kako kaže dr. Mark Hajman (Mark Hyman), a to uključuje organsko, sirovo mlijeko i mlijeko bez goveđeg hormona rasta.

Zbog hormona u kravljem mlijeku, njegovo redovito pijenje može povećati prirodne hormone koji već postoje u vašem tijelu i na kraju uzrokovati promjene raspoloženja.

Neophodni tjelesni spolni hormoni (estrogen i testosteron) drastično se mogu poremetiti. Provedene su neke studije koje se bave ovim efektom, ali jasno je da treba provesti više ispitivanja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh