Hrana i piće

Kajgana vam ispadne suha i mrvi se? Onda će vas ovo itekako zanimati

Priprema jaja zaista je jednostavna, ali ponekad ni ovo jelo ljudima ne uspije. Posebno je izazovna – kajgana.

Kajgana - Diannafitness.com

Pa zašto vam svaki put ispadne presuha ili zagori? Moguće je da radite neku grešku, a da toga niste ni svjesni.

Ako želite da vam kajgana baš uvijek ispadne savršeno, izbjegavajte ove loše navike prilikom pripreme i slijedite savjete u nastavku. Portal Mashed naveo je pet najčešćih pogrešaka koje rade amaterski kuhari kada spravljaju ovo naizgled jednostavno jelo.

Koristite tavu od lijevanog željeza

Nikad nemojte koristiti ovakvu tavu kada pripremate kajganu. Jaja će se zalijepiti i nećete ih moći promiješati, a kamoli izvaditi na tanjir bez mučenja. Koristite tavu koja se ne lijepi i općenito izbjegavajte dugotrajno ribanje četkom za pranje posuđa.

Pripremate kajganu na jakoj vatri

Jaja su stvarno brzo gotova i nema potrebe da ih pripremate na jakoj vatri. Nećete uštedjeti na vremenu, tako da slobodno zagrijte tavu na srednjoj temperaturi i onda tek dodajte jaja. Tako će se vaša kajgana ravnomjerno pržiti.

Mutite jaja u tavi

Ni ovom metodom nećete dobiti na vremenu. Zaboravite na razbijanje jaja u tavu. Uzmite malu zdjelu ili tanjir, umutite jaja, začinite ih i u tavu dodajte nakon što se zagrijala.

Ostavljate jaja u tavi predugo

Kada ste jednom isključili vatru, jaja nikako nemojte ostavljati u tavi. Ona brzo mijenjaju svoj oblik i dovoljna im je mala količina topline da se potpuno promijene. Kako biste izbjegli da vam kajgana bude suha i tvrda, izvadite jaja odmah iz tave. Ako ih ne planirate odmah pojesti, obavezno ih prekrijte aluminijskom folijom.

Ne miješate jaja tokom prženja

Budući da se jaja tako brzo kuhaju, morate ih cijelo vrijeme prevrtati po tavi kako ne bi zagorjela ili se zalijepila za dno. Ako ih ostavite na vatri netaknute dok radite nešto drugo, znači da će se na dnu tave brzo stvoriti kora, a definitivno ne želite suhu kajganu, piše Raport.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh