Hrana i piće

Trebamo li prati jabuke prije konzumacije? Evo konačnog odgovora!

Sigurno vam je poznata situacija kada u žurbi izlazite iz kuće i zgrabite jabuku, dvije kako biste imali nešto za međuobrok vani – ali niste ih prethodno oprali.

Jabuka - Blogspot.com

Sigurno vam je poznata i tvrdnja mnogih da se jabuke ne trebaju zapravo oprati prije konzumacije, već ih možete samo blago obrisati, ali to baš i nije tako.

Čak i ako izgledaju sjajno i sočno, bez nekih trulih ili natučenih dijelova, jabuke se moraju oprati prije jedenja – jer na sebi imaju pesticide i mnoštvo bakterija! Nemojte ih prati vodom odmah nakon kupnje i takve ih pohraniti u zdjelu za voće ili hladnjak jer će brže potruliti, perite ih tren prije jedenja.

Za pranje možete koristiti dvije metode:

1. U zdjelu stavite dvije šalice vode i žličicu soda bikarbone, ubacite jabuke i ostavite ih tako 15 minuta. Nakon toga isperite vodom, piše Raport.

2. Pomiješajte šoljicu vode s 1/3 šoljice octa, stavite u bocu s raspršivačem i poprskajte jabuke. Isperite ih vodom kako ne bi imale okus po octu. Istraživanja su pokazala da ova metoda uklanja 98 posto bakterija. Još jedan savjet koji imaju stručnjaci je da gulite jabuke prije jedenja – za dodatno uklanjanje bakterija i zaštitu, prenosi Real Simple.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh