Hrana i piće

OVO JE NAJGORA HRANA KOJU MOŽETE DA POJEDETE PRED SPAVANJE

U pića koja bi trebalo izbegavati najmanje tri sata pred odlazak na spavanje uvršteni su kafa, alkohol i gazirani napici

Hrana pred spavanje - Receptiudlanu.com

Poznato je da je obilan obrok pred odlazak na spavanje jedna od najgorih stvari koju možemo da učinimo našem organizmu. Umesto da obezbedimo želucu da odmara, unošenjem kalorične hrane i pojedinih napitaka teramo ga da “radi treću smenu”, što utiče i na probavu i na kvalitet sna.

Pored toga, kasna i obilna večera siguran je put ka dobijanju viška kilograma, a neretko i pojavi gorušice. Gastroezofagealni refluks (GERB), koji se javlja kad digestivne tečnosti stignu do grudi ili grla, izaziva osećaj pečenja, ali postoji nešto što se naziva “tihom refluksom”, a što se razlikuje od uobičajene gorušice. Umesto probavnih smetnji, javljaju se upala grla, hronični kašalj i otežano gutanje.

Američki istraživači kažu da je najveći faktor rizika za ove simptome kasna večera, pogotovo ako je bazirana na pojedinim namirnicama i napicima koji remete probavu. U pića koja bi trebalo izbegavati najmanje tri sata pred odlazak na spavanje uvršteni su kafa, alkohol i gazirani napici.

Kada je reč o hrani, za večeru bi trebalo izbegavati sledećih pet namirnica:

1. Čokolada

Posle napornog dana mnogo je onih koji žele da se zaslade čokoladom. Ova “hrana utehe” popravlja raspoloženje, ali sadrži lošu kombinaciju šećera i masti koja ne samo što dovodi do taloženja salčića, već i “razbija” san. Naime, čokolada sadrži teobromin, stimulans koji nas tera da duže ostanemo budni.

Isto pravilo važi i za kolače sa čokoladom ili sladoled.

2. Hamburger

Mnogima omiljena večera nije dobar izbor, jer može da pojača GERB. Setite se i sami – koliko puta vam se desilo da ne možete da zaspite, jer ste kasno uveče pojeli pljeskavicu sa gomilom priloga poput majoneza, pavlake, kečapa, urnebesa… Želudac je previše uposlen kada mora da vari zasićene masti.

3. Orašasti plodovi

Iako sadrže nezasićene masti koje su dobre za organizam, orašasti plodovi su uveče teški za varenje. Retko ko će uveče pojesti nekoliko jezgra oraha, badema ili šaku kikirikija – ove “zanimacije” nas vuku da ih jedemo u većim količinama, posebno ako gledamo TV i nemamo kontrolu nad unetim kalorijama.

4. Sir

U mnogim dijetama za mršavljenje sir je na vrhu liste namirnica koje se preporučuju za večeru. Proteini kojima je sir bogat svakako su bolje rešenje od kombinacije šećera i masti, ali su s druge strane teški za želudac i mogu da izazovu GERB. Feta i mocarela su isključeni sa ovog spiska – možete ih jesti, ali najmanje tri sata pre odlaska na spavanje.

5. Agrumi

Pomorandže i mandarine su čest izbor za večeru, posebno u zimskim danima. Ljubitelji hladno ceđenih sokova koji žele da “preskoče” večeru takođe prave grešku kad uveče popiju sok od limuna, grejpfruta, pomorandže i kiselih jabuka, jer navedeno voće takođe može da podstakne GERB. Bolje rešenje je slatko voće, ali opet nekoliko sati pre odlaska na počinak, prenosi espreso.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh