Hrana i piće

Za šta je dobar čaj od banane

Gotovo da ne postoji osoba koja ne voli ovo žuto, tropsko voće, koje nam je dostupno tokom cijele godine. Može se jesti sama za sebe, ili kao sastojak mnogih torti, kolača ili voćnih kupova.

Banane - Drukciji.ba

Pored široke primjene u ishrani, banane mogu uticati i na zdravlje. Zahvaljujući visokom procentu kalijuma, banane snižavaju krvni pritisak. Bogate su i natrijumom, zbog čega su dobar diuretik i pomažu eliminisanje nakupljene suvišne tečnosti u organizmu.

Međutim, ovo moćno voće ima još jednu namjenu za koju malo ljudi zna.

Ukoliko imate problema sa nesanicom, i ne možete tako lako da utonete u san, čaj od banane će vam biti od velike pomoći. Umjesto lijekova za spavanje, napravite ovaj zdrav napitak, koji će vam opustiti mišiće, i umiriti tijelo.

Recept za čaj od banane
Od sastojaka za ovaj čaj, trebaće vam jedna banana, pola litra vode, prstohvat cimeta po ukusu, a možete dodati i malo meda.

Priprema:
Bananu dobro operite, ali je nemojte guliti, već joj samo odsjecite krajeve, i stavite u ključalu vodu da se kuva deset munuta. Kad je banana skuvana, izvadite je iz vode, a vodu ostavite da se ohladi.

Čaj popijte sat vremena prije spavanja, pišu Novosti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh