Hrana i piće

Ukus iz snova: Jeftin i preukusan KARAMEL kolač od 4 sastojka

Radost za vaše nepce.

Karamel kolač - Shutterstock

Gosti su vam se najavili a vi nemate ideju šta biste mogli da napravite za dezert?

Nema potrebe da očajavate.

Od svega 4 sastojka možete da napravite poslasticu za pamćenje.

Sastojci:

– šećer, 260 g
– jaja, 6 komada
– mlijeko, 600 ml
– voda, 60 ml

Priprema:

Neophodno je da prvo pripremite preliv od topljenog šećera. Samo sipajte 100 g šećera i 60 ml vode u šerpicu i miješajte na laganoj vatri dok se šećer ne istopi i smjesa ne dobije braon boju karamele.

U drugu posudu razbijte jaja i umutite ih žicom. Zatim ulijte mlijeko postepeno, sve vrijeme miješajući ga sa jajima, pa dodajte ostatak šećera.

Kašikom sipajte smjesu od jaja i mleka kroz cjediljku u istopljeni šećer. Prekrijte posudu folijom i ostavite je da odstoji u šerpi koju ćete do pola napuniti ključalom vodom. Poklopite šerpu i stavite je na vatru da se smjesa kuha oko 50 minuta na srednjoj jačini.

Nakon kuhanja, potrebno je da se ohladi neko vrijeme. Nožem odvojite kolač od posude, prekrijte posudu tanjirom i prevrnite kolač na tanjir.

Cijeli proces pripreme ovog preukusnog dezerta, možete pogledati u videu:


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh