Hrana i piće

Izbjegavajte ih u širokom luku: Ovi sastojci su OPASNIJI od šećera

Poznato je da šećer nije dobar za organizam, pogotovo ako se konzumira u većim količinama.

Šećer - dnevno.hr

Osim šećera, jednako su opasni i drugi sastojci koji se nalaze u mnogim namirnicama.

Najštetnije su višestruko prerađene namirnice, kao i gotova jela koja sadrže razne aditive u sebi.

1. Trans masti

Trans masti su nezasićene masne kiseline, a nastaju tokom industrijskog stvrdnjavanja izvorno zdravog biljnog ulja. Čak i ako se ulje zagrijava dugo i na visokim temperaturama, nastaju trans masti – posebno kada se hrana priprema u fritezi. Ako često konzumirate ove masti, mogu biti veoma štetne po vaše zdravlje, budući da povećavaju nivo lošeg holesterola u krvi.

2. Nitritna so za sušenje mesa
Proizvođači hrane koriste nitritnu so za sušenje mesa kako bi duže očuvali jako prerađeno meso poput šunke, slanine i salame.

Istovremeno, na ovaj način je moguće pojačati aromu i ukus. Ovu mješavinu kuhinjske soli, kalijum – nitrita i natrijum – nitrita, prepoznaćete po oznakama E – 249 i E – 250.

3. Vještačke boje
Mnoge namirnice sadrže vještačke boje kako bi kupcu bile primamljive na oko. Iako boje služe da privuku potrošača, nimalo nisu zdrave i trebalo bi da ih izbjegavate u širokom luku, piše Objektiv.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh