Hrana i piće

KAKO SE PRAVI LIMUN PITA: Zlatna kora i kremasti fil, a uz jedan trik će ispasti kao iz najfinije poslastičarnice!

Evo kako se pravi limun pita!

Limun torta - PRINTSCREEN/YOUTUBE/THE COOKING FOODIE

Limun pita je sofisticirani desert za one koji ne vole previše slatko, ali vole kolače koji su jednako lijepi i ukusni. Iako izgleda komplikovano, pravi se jednostavno. Potrebno je par sati i malo truda i ispašće savršeno!

Ako volite kiselkaste, osvježavajuće deserte, ne propustite ni žuti kolač s limunom, a evo kako se pravi limun pita!

Sastojci za koru:

190 grama brašna
50 grama prah šećera
115 grama maslaca
1 jaje
1/4 kašičice soli
1 kašičica ekstrakta vanile

Za krem:

150 grama šećera
2 jaja
3 žumanca
1/4 kašičice soli
120 mililitara pavlake za kuhanje
120 mililitara soka od limuna
Narendana korica 2 limuna

Priprema:

U procesoru pomiješajte brašno, šećer i so, dodajte maslac isječen na kockice i u “puls” režimu miješajte dok se ne sjedini. Nemojte mutiti na velikoj brzini! Tijesto oblikujte u kuglu i ostavite 30 minuta u frižideru, glavna caka u ovom receptu su dva hlađenja tijesta. Potom razvaljajte na pobrašnjenoj površini, prebacite u pleh prečnika 24 centimetra i dobro utisnite. Izbockajte dno kore viljuškom a onda ohladite u zamrzivaču još 30 minuta, piše Stvar ukusa.

Dok se tijesto hladi, umutite jaja, žumanca i šećer, dodajte so, sok limuna i koricu i na kraju pavlaku. Rernu zagrijte na 180 stepeni.

Koru najprije zapecite samu, u prostor za fil stavite pasulj ili kuglice za pečenje da bi kora zadržala oblik. Prvo pečenje traje 15 minuta. Onda sklonite pasulj, i pecite još 10-15 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

Otvorite rernu, pažljivo izvucite rešetku do pola, i sipajte krem preko kore tako da se ravnomjerno rasporedi. Smanjite odmah temperaturu na 150 i pecite još dvadesetak minuta, ili dok ne primijetite da je krem očvrsnuo. Hladite u frižideru najmanje dva sata prije serviranja.

Pogledajte!


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh