Hrana i piće

10 nevjerovatnih efekata piva na zdravlje

Istraživanje otkrilo da pivo, u umjerenim količinama, ima višestruko dobar uticaj na zdravlje.

Pivo - Vecernji.hr

Neke od studija koje su naučnici pregledali ukazuju na to sastojci koji se prirodno nalaze u pivu, a nisu alkohol, mogu biti dobri za zdravlje. Kako je potražnja za bezalkoholnim pivo veća nego ikad, ovo je dobra vijest i za one koji vole pivo, ali izbjegavaju alkohol.

1. Štiti od kardiovaskularnih bolesti
Naučnici ističu da je pet od šest studija koje su analizirali utvrdilo da “umjerena konzumacija ovog alkoholnog pića štiti odkardiovaskularnih bolesti”

Ova tvrdnja važila je za one koji su redovno konzumirali 3,9 decilitara piva nedjeljno, u poređenju sa onima koji ga piju tek povremeno ili ne piju uopšte.

2. Smanjuje rizik od dijabetesa
“Muškarci koji ne piju imaju znatno veći rizik od problema u regulaciji glukoze, u poređenju sa onima koji povremeno piju pivo, iz čega se zaključuje da povremeno konzumiranje piva muškarce štiti od dijabetesa”, poručili su naučnici.

3. Dobro je za kosti
Analizirajući gustinu kostiju i rizik od frakture kod starijih učesnika studije, naučnici su izveli zaključak: “Veoma nizak nivo konzumacije piva je povezan sa smanjeni rizikom od frakture”.

Ovu tvrdnju naučnici objašnjavaju time da “bezalkoholne komponente koje pivo sadrži stimulišu šelije osteoblasta, poboljšavaju strukturu kostiju i pomažu u remineralizaciji kostiju i zuba”.

4. Snižava holesterol
Naučnici su izjavili da je nekoliko studija dokazalo da pivo povećava nivo dobrogholesterola i reguliše način na koji tijelo obrađuje loš holesterol, zahvaljujući antioksidantima koje ovo piće sadrži.

Oni ističu da ovakav efekat ima veoma mala količina piva, te da je dovoljno konzumirati između 0,1 i 0,2 decilitra dnevno.

5. Dobro je protiv nesanice
Laktoflavin i nikotinska kiselina, koje su obje prisutne u pivu, mogu pomoći kod nesanice.

6. Pivo poboljšava pamćenje
Novije studije su pokazale da ljubitelji piva rjeđe imaju Alzheimerovu bolest i demenciju od osoba koje ne konzumiraju pivo.

7. Održava bubrege zdravima
Novije studije su pokazale da je pivo zaista dobro za bubrege i da svaka popijena boca smanjuje razvoj bubrežnog kamenca za 40 posto.

8. Povećava se unos B vitamina (B1, B2, B6 i B12)
Istraživanja su pokazala da osobe koje piju pivo imaju 30 posto veći udio vitamina B6 u organizmu od osoba koje uopće ne konzumiraju pivo.

Pivo je također dragocjen izvor vitamina B12.

9. Smanjuje stres
Grupa stručnjaka sa Univerziteta u Montrealu, otkrila je da konzumacija dvije čaše piva smanjuje stres uzrokovan poslom.

10. Doprinosi ljepoti kose i kože
Stručnjaci tvrde da određeni vitamini u pivu obnavljaju kožu i smanjuju mogućnost za nastanak hiperpigmentacijskih mrlja, prenose Nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh