Hrana i piće

Evo koliko dugo meso smije da stoji u zamrzivaču

Mnoge domaćice nisu sigurne koliko dugo meso smije da bude zamrznuto.

Meso - Blogspot

Mnoge domaćice ukoliko kupljeno meso ne potroše odmah, one ga zamrznu. Međutim, postavlja se pitanje koliko dugo zamrznuto meso smije da stoji, a da bude bezbjedno za pripremu?

Važno je znati da nema svaki komad mesa isti rok trajanja, a koliko dugo meso smije da bude zamrznuto zavisi i od vrste mesa.

Piletina i ćuretina
Cijeli pilići i ćurići u zamrzivaču mogu biti do godinu dana. A ukoliko zamrzavate njihove komade poput prsa, bataka, karabataka i krilaca, trebalo bi ih iskoristiti u roku od 9 mjeseci, dok iznutrice ne bi smjele stajati zamrznute duže od 3-4 mjeseca.

Govedina, teletina i jagnjetina
Kada je riječ o svježem goveđem, telećem ili jagnjećem mesu, ono može trajati i nekoliko mjeseci. Sirovi odresci mogu se čuvati u zamrzivaču šest do 12 mjeseci dok kotletima je rok trajana kraći zbog kostiju – od 4 do 6 mjeseci. Pečeno meso može biti smrznuto između četiri i dvanaest mjeseci.

Svinjetina
Sirova svinjetina slično se zamrzava kao govedina i drugo meso. Ako svinjetinu isjeckate na kockice i smrznete, tako može stajati 4-6 mjeseci, a pečena svinjetina 4-12 mjeseci. Prerađena svinjetina, poput slanine, kobasica, viršli i šunke može biti u zamrzivaču samo jedan ili dva mjeseca.

Mljeveno meso
Nevezano o kojoj vrsti mljevenog sirovog mesa se radi, ne bi trebalo držati ga u zamrzivaču duže od 3 ili 4 mjeseca, pišu Novosti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh