Hrana i piće

Stručnjakinja za začine otkriva – đumbir nije potrebno guliti!

Upotreba đumbira u kuhinji najbolji je način da dodate okus baš svakom jelu, a stručnjakinja za začine otkriva da ga nije potrebno guliti!

Đumbir - Blogspot.com

Zdravstveni benefiti ovog mirisnog začina su brojni; ne samo da će poboljšati probavu već će i ublažiti upale. A ovo su sasvim dovoljni razlozi da ga koristite što češće. Pretpostvaljamo da kod korištenja svježeg đumbira polazite od pretpostavke da ga je prije upotrebe potrebno oguliti! I tako u smeću završi mnogo mirisnog svježeg začina! Izgleda da sve radimo pogrešno…

Najbolji način da ogulite đumbir?
Izgleda da je jedini tačan odgovor – ne treba da ga gulite uopšte. Dr Kanchan Koya, stručnjakinja za začine, otkriva da je “kora” đumbira jestiva, pa guljenje nije neophodno. Prema njenim riječima, u kori se nalazi “dvaput više korisnih polifenola nego u ‘mesu’ i – još važnije, bogatija je jedinstvenim i različitim spojevima.

Budući da je kora pomalo vlaknasta, najbolje je koristiti u supama ili čaju – odnosno onda kada ćete jelo/napitak prije konzumacije procijediti, piše MindBodyGreen.

Ipak, za sve one kojima bi ta vlakna smetala – Koya prepopručuje da đumbir “ogulite” tako što ćete koru sastrugati kašikom. Tako ćete sačuvati više svježeg mirisnog začina nego kada biste upotrijebili nož ili peeler, piše ljepotaizdravlje


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh