Hrana i piće

Doktorica objasnila koje namirnice treba da jedu svi koji PATE OD ANKSIOZNOSTI

Hrana utiče na raspoloženje tako da djeluje na unos i sintezu serotonina u ćelijama mozga.

Stid - Blogspot.com

Namirnice koje djeluju na smanjenje nivoa serotonina čine ljude manje raspoloženim, dok one koje povećavaju endogenu sintezu i njegov ulazak u ćelije mozga izazivaju porast raspoloženja.

Pravilan izbor namirnica može uspješno da djeluje u slučajevima depresije i ponekad čak da pomogne da se, kod pacijenata koji su na terapiji, lijekovi svedu na minimum.

Kod depresije je ishrana veoma važna jer su pojedine namirnice u interakciji sa lijekovima koje pacijenti uzimaju. Tako oni koji uzimaju antidepresive moraju da izbjegavaju ribu iz konzervi, džigericu, pivo, crveno vino, parmezan, jer su to namirnice koje mogu da ometaju metabolizam lijeka u organizmu.

Preporučuje se hrana bogata ugljenim hidratima koji djeluju smirujuće na organizam. U ishrani oboljelih od depresije treba redovno u svakom obroku da bude ugljenih hidrata (tjestenina, krompir, pirinač, palenta, hlejb, žitarice, kolači, med). Dokazano je da šoljica čaja (matičnjak, đumbir) pred spavanje, zaslađena kašičicom meda pomaže da depresivne osobe lakše utonu u san.

Hrana je veliki dio našeg mentalnog zdravlja, a nažalost se o njoj ne priča dovoljno. Nedostatak magnezijuma, ali i omega-3 masnih kiselina, bitno utiče na naše raspoloženje”, rekla je doktorka Nikol Burkens.

Dr Burkens navodi da bi svi koji imaju problem trebalo da unose više masne ribe kao što su losos i sardine, ali i sjemena bundeve.

– Sjeme bundeve bogato je magnezijumom i zaista je moćan saveznik mentalnog zdravlja. Stabilizuje simpatički nervni sistem čije preopterećenje može izazvati probleme., rekla je ona.

– Masna riba puna omega-3 masnih kiselina pospješuje rad mozga i kod djece, i kod odraslih. Ovi nutrijenti umanjuju stres i odgovor tijela na njega, donose ravnotežu i pozitivnost., rekla je dr Burkens.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh