Hrana i piće

Podgrijavate piletinu, rižu, krompir… ? Evo zašto to treba izbjegavati

Mikrovalne pećnice su nam olakšale život, u to nema sumnje. Lakše pripremamo neke namirnice, odmrzavanom hranu i podgrijavamo ju. No ipak, kad je riječ o podgrijavanju nekih namirnica, trebamo biti oprezni.

Mikrovalna - Blogspot

Za početak, mikrovalna pećnica ne kuha hranu ravnomjerno, što često znači da će sve bakterije prisutne u zagrijanoj hrani preživjeti. Kako biste smanjili rizik od štetnih učinaka mikrovalne pećnice, nemojte je koristiti za kuhanje ili zagrijavanje ovih deset namirnica, piše Živim.hr.

Kuhana jaja
U ljusci ili bez ljuske, kad se kuhano jaje podgrijava u mikrovalnoj pećnici, vlaga u njemu stvara ekstremno nakupljanje pare, poput minijaturnog ekspres lonca, do točke u kojoj jaje može eksplodirati. Da bi stvar bila još gora, ono neće puknuti unutar mikrovalne pećnice dok se zagrijava nego nakon toga, što znači da može buknuti u vašoj ruci, na tanjuru ili čak u ustima. Kako biste to izbjegli, prije podgrijavanja ga narežite na male komadiće ili još bolje, nemojte ga uopće stavljati u mikrovalnu pećnicu.

Majčino mlijeko
Mnoge mlade majke zamrzavaju i spremaju majčino mlijeko za kasniju upotrebu, što je sjajno, sve dok se ne zagrije u mikrovalnoj pećnici. Na isti način na koji mikrovalne pećnice zagrijavaju hranu neravnomjerno, također mogu neravnomjerno zagrijati bočicu majčinog mlijeka, stvarajući “vruće točke” koje mogu ozbiljno opeći bebina usta i grlo.

Uz to postoji opasnost od kancerogenog utjecaja koji dolazi s ponovnim zagrijavanjem plastike. Preporuka je da se majčino i adaptirano mlijeko odmrznu i zagriju u loncu na štednjaku ili pomoću vruće vode iz slavine. Kao zaobilazno rješenje možete zagrijati šalicu vode u mikrovalnoj pećnici, a zatim u nju spustiti vrećicu ili bočicu majčinog mlijeka da se odmrzne.

Prerađeno meso
Ono često sadrži kemikalije i konzervanse koji im produljuju vijek trajanja. Nažalost, u mikrovalnoj pećnici te tvari mogu pogoršati vaše zdravlje. U obrađenom mesu u mikrovalnoj pećnici mogli bismo nesvjesno biti izloženi kemijskim promjenama, poput oksidiranog kolesterola, navodi istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Studija u časopisu Food Control sugerira da podgrijavanje prerađenog mesa uz nalet mikrovalnog zračenja doprinosi stvaranju produkata oksidacije kolesterola koji su povezani s razvojem koronarne bolesti srca.

Riža
Prema Agenciji za standarde hrane, riža u mikrovalnoj pećnici ponekad može dovesti do trovanja hranom. Problem s rižom uključuje uobičajenu prisutnost vrlo otporne bakterije zvane Bacillus cereus. Toplina ubija ovu bakteriju, ali može proizvesti bakterijske spore koje su otrovne, tvrdi International Journal of Food Microbiology, i iznenađujuće otporne na toplinu. Brojna istraživanja potvrđuju da kad riža izađe iz mikrovalne pećnice i ostane na sobnoj temperaturi, sve spore koje sadrži mogu se umnožiti i uzrokovati trovanje hranom. Ti otrovi mogu uzrokovati dvije vrste bolesti: jednu vrstu karakterizira proljev, a drugu, nazvanu emetički toksin, karakteriziraju mučnina i povraćanje.

Piletina
Najvažnije što treba znati o mikrovalnim pećnicama je da njihova toplina ne ubija uvijek bakterije jer se mikrovalne pećnice zagrijavaju izvana umjesto iznutra prema van. Zbog toga određena zagrijana hrana podložna bakterijama će imati veći rizik od nastanka bolesti kada te bakterijske stanice prežive. Imajući to na umu, možete vidjeti zašto bi piletina, kojoj prijeti zaraza salmonelom, mogla biti opasna hrana za mikrovalnu pećnicu.

Prije nego jedete piletinu, morate je temeljito skuhati kako biste uklonili sve prisutne bakterije. Budući da mikrovalne pećnice ne kuhaju u potpunosti ili ravnomjerno sve dijelove mesa, veća je vjerojatnost da će vam ostati preživjele bakterije, poput salmonele. U jednoj studiji, od 30 sudionika koji su podgrijavali sirovo meso, svih 10 koji su koristili mikrovalnu pećnicu se razboljelo, dok njih 20 koji su koristili tavu nisu razvili nikakve simptome.

Lisnato povrće
Ako želite sačuvati celer, kelj ili špinat za kasnije jelo, zagrijte ih u standardnoj pećnici, a ne u mikrovalnoj. Kad se podgrijavaju u mikrovalnoj pećnici, prirodni nitrati (koji su sami po sebi vrlo dobri) mogu se pretvoriti u nitrozamine, koji mogu biti kancerogeni, pokazuju studije.

Cikla
Ista kemijska pretvorba koja se događa sa špinatom vrijedi i za podgrijavanje cikle i repe bogate nitratima! Dobro je da su ove namirnice podjednako ukusne i kad su hladne.

Ljute papričice
Kad se ljute papričice zagriju u mikrovalnoj pećnici, kapsaicin, kemikalija koja im daje ljut okus, oslobađa se u zrak te tako može opeći oči i grlo. Zapravo, jedna stambena zgrada u Rochesteru u New Yorku evakuirana je nakon što je ljuta papričica u mikrovalnoj pećnici uzrokovala kašalj i probleme s disanjem stanovnicima,piše N1

Krumpir
Namirnica koju vjerojatno najčešće podgrijavate zapravo može biti vrlo opasna. Zapravo nije problem samo podgrijavanje krumpira nego priprema koja mu prethodi. Ako odlučite ispeći krumpir u aluminijskoj foliji tako štite bakteriju C. botulinum od vrućine, što znači da se može i dalje širiti. Nakon toga vjerojatno će stajati na sobnoj temperaturi pa se bakterija može i dalje razmnožavati. Ako takvu namirnicu stavite u mikrovalnu pećnicu nećete ubiti bakterije. Stoga je bolje krumpir zagrijati i pripremiti na limu za pečenje umjesto umotano u foliju. Isto tako, nemojte dopustiti da se ohladi na sobnoj temperaturi nego ga što prije ga stavite u hladnjak.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh