Hrana i piće

Rod soje duplo manji, cijene otkupa rekordne

Iako je otkupna cijena soje ove godine dostigla rekord od 1,08 KM po kilogramu, prinosi su smanjeni i do 50 odsto, ističu poljoprivrednici.

Stojan Marinković, predsjednik Udruženja Saveza poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, kazao je da je žetva soje u punom jeku, te da je cijena dostigla i 1,08 KM, ali da su prinosi različiti od parcele do parcele i da su niži i više od 50 odsto nego ranijih godina.

“Uglavnom su niži za više od 50 odsto nego što je to prosjek. Ima parcela gdje se ne isplati ući kombajnom, jer su prinosi ispod 500 kilograma po hektaru”, rekao je Marinković za “Nezavisne novine”.

Kako kaže, upravo je soja ove godine pretrpjela najveću štetu od suše, te da je otkupna cijena ove uljarice relativno visoka.

“Bez obzira na visoku otkupnu cijenu, poljoprivredni proizvođači će imati daleko veće troškove proizvodnje nego što će ostvariti prihode prodajom zrna”, kazao je Marinković. Istakao je da je realno očekivati da će cijena ove žitarice biti u daljem porastu, ali padati neće sigurno.

Kako je rekao, suša koja je u prethodnom periodu pogodila ne samo naš region, nego cijeli svijet, dovela je do poremećaja tržišta poljoprivrednih proizvoda.

“A taj poremećaj se posebno odražava na male države kao što smo mi, koje su neozbiljne po pitanju zaštite vlastite proizvodnje i stimulacije svojih poljoprivrednih proizvođača u smislu koliko-toliko izjednačavanja na tržištu s poljoprivednicima iz zemlja okruženja”, kazao je Marinković.

Da je soja ove godine dostigla visoku cijenu veću od jedne KM po kilogramu, kaže i Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice.

“Ovogodišnji prinosi ove uljarice su jako niski, a mali prinosi najveći su razlog visokih cijena ove godine”, pojasnio je Bakajlić za “Nezavisne novine”.

Kako je rekao, cijena prošle godine u toku žetve soje kretala se od 0,60 do 0,65 KM po kilogramu, a sad da je već prešla jednu KM.

“Sadašnje visoke cijene žitarica, ali i uljarica, uticaće na to da se stočari teže odluče da uzgajaju velika grla stoke”, kazao je Bakajlić.

Boško Radić, poljoprivrednik iz Bijeljine, kazao je da je ove godine situacija katastrofalna što se tiče svih ratarskih kultura, izuzev pšenice.

“Pored dobre otkupne cijene soje, rod nam je podbacio, tako da ratari ništa više ne mogu zaraditi od sjetve žitarica”, kazao je Radić.

U Srpskoj je počela i berba kukuruza, a naši sagovornici ističu da je, pored visoke cijene ove godine, koja se kreće od 0,39 do 0,42 KM, prinos manji i do 80 odsto nego ranijih godina.

Govoreći o berbi kukuruza, koja polako počinje u RS, Marinković je rekao je ove godine cijena kukuruza poprilično visoka u odnosu na ranije godine, ali da su prinosi umanjeni od 30 do 80 odsto, zavisno od parcele do parcele.

“Ove godine vrijeme nije išlo naruku poljoprivrednicima, tako da i pored ovogodišnjih visokih otkupnih cijena žitarica, rod je jako loš i smanjen, tako da poljoprivrednici nikako ne mogu biti na dobitku”, zaključio je Marinković, prenose nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh