Hrana i piće

ŽENE U MENOPAUZI NE TREBA DA JEDU OVU NAMIRNICU: Budite oprezne, loše utiče na hormone i izaziva upale

Budite opezne – žene u menopauzi ne treba da jedu ovu namirnicu!

Žene - Blogspot.com

U menopauzi posebno je važno obratiti pažnju na način ishrane. Neke stavri je neophodno promijeniti, isključiti iz ishrane, a neke je važno uvrstiti u jelovnik kako bi organizam uslijed velikih hormonalnih promjena mogao normalno da funkcionišu.

Stručnjaci preporučuju da posebno treba smanjiti unos prerađenog mesa, odnosno suhomesnatih proizvoda. Istraživanja pokazuju da ove namirnice mogu podstaći rizične upale u tijelu i povećati rizik od oboljenja. Takođe, sadrže puno masti koje povećavaju holesterol i rizik od srčanih oboljenja.

Prerađeno meso često je puno aditiva i konzervansa, a poseban rizik donosi povišen nivo soli. Pretjerano konzumiranje soli u menopauzi povezano je sa smanjenom gustinom kostiju. Nakon menopauze pad estrogena povećava rizik od visokogkrvnogpritiska, a smanjeno konzumiranje soli može značajno smanjiti ovaj rizik.

Umjesto prerađenog mesa jedite barenu piletinu ili ćuretinu, a najviše se od mesa preporučuje riba koja je bogata omega 3 masnim kiselinama i može pomoći da smanjite neprijaten simptome u menopauzi, a smanjuju rizik i od osteoporoze. Izaberite nemasne sorte kao što su smuđ, bakalar, štuka i jedite kuhanu, dinstanu ili pečenu ribu.

Pored prerađenog mesa, u menopauzi treba izbjegavati kofein i al*ohol, brzi hranu, slatkiše, grickalice, šećer i prerađene ugljene hidrate i previše začinjenu hranu, prenosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh