Hrana i piće

Paprika kao lijek – Za šta je dobra paprika i koje vitamine sadrži

Bez obzira koje boje je paprika, ona u sebi sadrži svojstva koja djeluju kao antidepresiv, antiseptik, diuretik i naravno afrodizijak.

Paprika - Seewinkler.at

Vjeruje se da je paprika afrodizijak, jer budi strast i dobro raspoloženje kod ljudi. Pored afrodizijačkih svojstava paprika ima i ljekovita svojstva. Bez obzira koje boje je paprika, ona u sebi sadrži svojstva koja djeluju kao antidepresiv, antiseptik, diuretik i naravno afrodizijak. Paprika је јаkо zdrava а kао lіјеk pomaže jačanju imuniteta, zdravlju očiju, ра čak і sprječavanju određenih vrsta raka.

Paprika je izvrsna namirnica. Іmа mаlо kalorija і puno zdravih ѕаѕtојаkа. Sve ѕu ѕоrtе odličan izvor vitamina A i C, kalija, folne kiseline i vlakana.

Paprika pomaže u liječenju bolesti kao što su: avitaminoza, neke alergije, anemiju, astmu, arteriosklerozu, anginu pektoris, infarkt, dijabetes i još nekih poput impotencije, kašlja, osteoporoze, otežanog mokrenja, sljepila, hemoroida i sličnih bolesti.

Paprika vitamini
Zbog izrazito niske energetske vrijednosti paprika je odlična namirnica u dijetalnoj prehrani. Paprike su, kao i papričice bogate vitaminima i drugima korisnim sastojcima. Konzerviranjem paprike, njezina hranjiva vrijednost neće se znatno promijeniti. Količina vitamina C ostaje gotovo ista u konzerviranoj paprici kao što je bila u svježoj.

Pored vitamina C, kojim paprika obiluje, u paprici možemo pronaći i znatnu količinu vitamina B, među kojim možemo posebno istaći vitamine B1 i B2.

Paprika sadrži i vitamin E, kojem se kako znamo pripisuju antikancerogena svojstva, što nam govori da je paprika dobra u prevenciji i liječenju kancerogenih bolesti. Pored svega nabrojanog paprika sadrži i vitamin A, pantotensku kiselinu, a od minerala u paprici ima najviše kalija, fosfora i željeza.

Ukratko, paprika kao lijek ima mogućnost da pojačava općenito imunitet, a razlog je visoka koncentracija vitamina C. Velika količina kapsaicina poboljšava opće stanje organizma. Cink u paprici pozitivno djeluje na aktivnost žlijezda u organizmu, a karotenoid poboljšava vid.

Zbog male energetske vrijednosti, paprika je odlična namirnica za dijetu. Od vitamina, u paprici je najzastupljeniji vitamin C, a nakon njega ide vitamin B. Paprika sadrži i velik broj vlakana, pa je dobra namirnica u slučaju problema sa probavom i pražnjenjem crijeva.

Paprika kao lijek
Štiti srce i sprečava pojavu raka – Paprika je bogat izvor vitamina A i C, koji su snažni antioksidansi. Oni pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu i pomažu u liječenju bolesti srca, osteoartritisa, bronhijalne astme, katarakte…

Paprika sadrži kapsaicin, suspstancu koja razređuje krv i pomaže u sprečavanju prevremene arterioskleroze. Pored toga, kapsaicin suzbija smetnje u prokrvljenosti i malo ublažava napade migrene. Karoteni, koji paprici daju boju, dragocijeni su za čulo vida, a sok od ovog povrća poboljšava koncentraciju. Takođe, u crvenoj paprici se nalazi likopen, koji deluje preventivno na neke tipove kancera.

Ubrzava metabolizam – Paprika je izuzetno djelotvorna kada je u pitanju gubitak kilograma, jer sadrži vrlo malo masnoća i kalorija. Paprike su bogate vitaminom C koji je neophodan tijelu kako bi se stvarao karnitin, koji pomaže mišićima da koriste masne naslage za energiju, i tako da podstakne metabolizam da brže radi.

Ona, takođe, povećava metabolizam snižavanjem triglicerida, što pomaže u sagorijevanju kalorija i održavanju holesterola pod kontrolom. Osim toga, ona sprečava probavne smetnje koje uzrokuju izlučivanje probavnih sokova, te pozitivno djeluje na zdravlje bubrega.

Blistava koža – Paprika crvena je veoma ukusna, a uz nju ćete imati i blistav ten. Ovo povrće, naime, sadrži dosta dijetetskih vlakana i vitamin B6, kao i karoten, koji sprečava pojavu bora i omogućava bolji protok krvi u koži, što ju čini mladolikom. Također, one su niskokalorične i suzbijaju akne.

Ublažava nesanicu, PMS i stres – Prirodni sastojci kojima paprika obiluje pomažu u smanjivanju anksioznosti, posebno one vezane uz PMS. Štite organizam od posljedica stresa, ublažavaju nesanicu, loše raspoloženje i bezvoljnost. Vitamin B6 sudjeluje u proizvodnji “hormona sna”, melatonina, ali i serotonina, “hormona sreće”, pa će vam paprika, osim ukusnog obroka, biti i doza opuštanja u napornom danu.

Ljuta paprika
Osim obične slatke paprike, ljuta crvena papričica je veoma zdrava. Ona poboljšava cirkulaciju, što može da pomogne u borbi protiv masnih naslaga i celulita. Ljuta crvena papričica djeluje vrlo stimulativno na proces varenja i, prema riječima naučnika, otvara sva tkiva u organizmu, što podstiče protok krvi, ubrzava metabolizam i podiže nivo energije i eliminiše hronični umor. Ona također, jača imuni sistem, štiti od raka, a djeluje i kao snažan afrodizijak, piše “Narodni lijek“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh