Hrana i piće

OPREZNO SA HLADNOM VODOM: Evo kako preveliki unos može izazvati ZDRAVSTVENE smetnje

Rashladit će vas, ali nije dobra u svakoj situaciji.

Voda - Flickr.com

Najvažnije pravilo zdravog života je minimum osam čaša vode dnevno. Ukoliko trenirate ili pokušavate da smršate, dobro je da znate da sama ishrana i baziranje na njoj neće dati rezultate bez pravilnog unosa vode, koja je u ovom slučaju i bitnija.

Da bi tijelo normalno funkcionisalo, za cirkulaciju, prokrvljenost i rad crijeva od izuzetnog je značaja unos dovoljnih količina vode.

Ipak i ovdje treba praviti razliku. Možda ste čuli da postoji polemika oko toga da li je bolje piti toplu ili hladnu vodu. Zapravo za pravilno funkcionisanje organizma dobre su obje opcije, ali postoji pravilo kada se pije topla, a kada hladna voda.

Hladna voda

Ne postoji bolji način da se rashladite i osviježite nego sa hladnom vodom, a evo kada je treba piti i zašto je dobra.

Prije treninga jer podstiče sagorijevanje kalorija.

Uvođenjem ledeno-hladne vode u organizam, tijelo počne da troši više energije u pokušaju da normalizuje temperaturu. Pritom se ubrzava metabolički proces i troši više kalorija.

Hladna voda snižava temperaturu tijela.

Pijenje hladne vode pomaže u očuvanju tijela od pregrijavanja, pogotovo dok vježbate ili tokom vrućeg vremena. Nepotrebno povećanje telesne temperature može da optereti vaše srce jer krvni sudovi imaju tendenciju širenja.

Konzumacija hladne vode da bi se snizila tjelesna temperatura takođe pomaže u suzbijanju dehidracije koja može nastati zbog prekomernog znojenja.

Hladna voda razbuđuje.

Kada smo pospani imamo naviku da popijemo više kafe nego što je neophodno, a to neće pomoći. Ukoliko osjetite pospanost popijte jednu do dvije čaše vode, koje će vas odmah razbuditi.

Ukoliko ste neraspoloženi!

Prema mišljenju stručnjaka, jedenje sladoleda može da stimuliše orbitofrontalni korteks – područje mozga koje je odgovorno za raspoloženje. Sigurno je da hladna voda za piće može da pomogne u podizanju raspoloženja. Najljepša stvar kod hladne vode je da ne sadrži šećer i kalorije poput sladoleda.

Topla voda

Možda ste čuli za ajuvedsku medicinu? Prema njoj topla voda je uvijek dobar izbor, a naročito ujutru nakon buđenja, jer podstiče rad svih organa, metabolizam i probavu.

Protiv bolova u mišićima.

Unos tople vode omogućuje vam da se nosite s bolom bez lijekova. Konzumiranje tople vode odmah ima umirujući efekat na tijelo, čime se omogućava opuštanje živaca i mišića.

Spriječava starenje kože.

Topla voda je efikasnija kod ispiranja nakupljenih toksina u tijelu od hladne vode. S oslobađanjem tijela od otpadnih proizvoda, koža može da postane mekša i sjajnija. Takođe podstiče proizvodnju strukturnih proteina kolagena i elastina, što zateže kožu i zaglađuje bore.

Odlična za rad crijeva.

To je zato što pomaže u razbijanju hrane na manje čestice, dopuštajući im da prolaze glatko kroz gastrointestinalni trakt. Pijenje tople vode pomaže u suzbijanju zatvor, kao i drugih simptoma povezanih s njim, kao što su nadutost, višak gasova i grčevi u stomaku.

Nećete imati problema sa probavom.

Pijenje hladne vode za vrijeme i nakon obroka može da uzrokuje otvrdnjavanje masti i ulja u hrani, što će otežati proces probave. Topla voda uopšteno je dobra za probavni proces jer pomaže u razgradnji hrane i podstiče bolju apsorpciju hranjivih materija, piše “Srbija Danas“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh