Hrana i piće

KREMASTA TJESTENINA S PILETINOM (RECEPT)

Ako ne smijete ili ne želite konzumirati mliječne masnoće u obliku mlijeka, vrhnja i sira, to ne znači i da se morate odreći kremastih umaka u svakodnevnom kuhanju.

najportal

Umjesto toga poslužite se receptom za sjajnu alternativu na bazi indijskih oraščića. Indijski oraščići prepuni su nezasićenih masnih kiselina i vitaminima B-kompleksa koji su važni za ljudski organizam.

Da biste dobili kremast umak, važno je imati dobar blender, ili indijske oraščiće namočiti u čistu vodu noć prije pripreme. Valja napomenuti da se umak može napraviti s vodom, ali ćete bolje rezultate dobiti ako dodate biljni napitak od soje, indijskih oraščića, badema i slično. Pripazite samo da se koristite biljnom verzijom bez dodatnih šećera ili aroma poput vanilije.

Sastojci za umak: 150 g indijskih oraščića, 250 ml vode ili biljnog napitka od soje, ½ limuna, ½ čajne kašičice bijelog luka u prahu, sol i biber po želji

Sastojci za ostatak jela: 400 g sušene tjestenine po želji, 300 g otkoštene piletine po želji, malo ulja za prženje

Indijske oraščiće namočite u vodi noć prije kuhanja. Ako ste zaboravili napraviti taj korak, a nemate na raspolaganju moćan blender, oraščiće možete potopiti u vruću vodu oko sat vremena prije pripreme umaka.

Ocijedite vodu u kojima su se oraščići namakali te je stavite u blender sa začinima te malo-pomalo dodajte vodu ili biljni napitak. Dodajte tekućinu dok niste zadovoljni gustoćom umaka. Neki vole rjeđi umak, a neki nešto gušću teksturu. Imajte na umu da će se umak zgusnuti kada malo odstoji i kada ga budete zagrijali u tavi.

Blendajte sastojke dok ne dobijete glatku tekućinu.

U tavi prepržite komadiće piletine koje ste prethodno posolili i poparili dok ne dobiju zlatnosmeđu boju te se termički ne obrade do kraja. Prelijte pečenu tjesteninu s pripremljenim umakom od indijskih oraščića i kuhajte na laganoj temperaturi par minuta dok se okusi ne sljube, a umak ne zgusne.

Prelijte umak s piletinom preko kuhane tjestenine i poslužite sa sezonskom salatom po želji.

Savjet plus:
Ako želite da umak dobije lijepu žućkastu boju nalik na rastopljeni sir, u njega dodajte i nešto kurkume u prahu. Aromu sira dat će vam i koja kašika prehrambenog kvasca. Ako želite produbiti okus umaku možete se poslužiti i s dimljenom paprikom u prahu ili čili papričicama.

Od indijskih oraščića i biljnih pripravaka možete napraviti i slatki umak za kolače kao zamjenu za šlag ili čak smjesu za cheesecake. U tom slučaju smanjite količinu tekućine u odnosu na indijske oraščiće, a umjesto češnjaka, soli i papra stavite tekući zaslađivač poput meda, javorova sirupa ili agave,piše Najportal


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh