Hrana i piće

Čaj za mršavljenje – postoji li tako nešto

Čaj za mršavljenje je nešto za čim postoji najveće interesovanje, ali niko sa sigurnošću ne može da tvrdi da li tako nešto postoji ili ipak moramo da vodimo računa o tome šta i koliko jedemo i koliko se krećemo.

iva čaj,stil

Postoje biljke za koje se može reći da imaju uticaja na gubitak kilograma, pre svega na gubitak apetita i ubrzavanje topljenja masnih naslaga, ali su vrlo retke, naglašava novinar i narodni travar, Momčilo Antonijević, gostujući u Jutarnjem programu.

Efedra
Među njima najpoznatija je efedra, biljka poreklom iz Kine koja se hiljadama godina koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini. Ova biljka sadrži alkaloid efedrin i deluje tako što povećava našu telesnu temperaturu za pola stepena i remeti način kako naš organizam koristi kalorije.

„Umesto da stvara masne naslage, ta energija se koristi za blago povećanje naše telesne temperature i istovremeno smanjuje apetit. Ali ta biljka je prilično opasna za upotrebu, posebno za ljude koji imaju povišen krvni pritisak. Uopšteno alkaloidne biljke treba upotrebljavati vrlo pažljivo“, naglašava Antonijević.

Efedre su jako stare biljke. Postoje više od 250 miliona godina na planeti. Starije su i od četinara i od dinosaurusa, a otkrivena je pre par godina jedna vrsta efedre i u podnožju Stare Planine.

Botaničari su otkrili kod nas takozvanu patuljastu efedru, koju u narodu zovu i vilina brada. No, kako savetuje Antonijević, pošto je to zaštićena vrsta i prostire se samo na 200 metara kvadratnih, ne bi trebalo da je beremo.

„Efedru ne bi trebalo, po mom mišljenju, niko da koristi za mršavljenje, ali ako pričama o biljkama koje bi mogle da se kosriste, opet su u pitanju neke egzotične vrste koje ne rastu kod nas, pre svega guarana i garsinija“, dodaje narodni travar.

Guarana
Guarana raste u brazilskim prašumama i kofeinska je biljka. Ima isto dejstvo kao kafa ili zeleni čaj, ali ima jednu specifičnu prednost da ne diže krvni pritisak.

Ona utiče na smanjenje apetita i domorodačko stanovništvo je koristi od davnina upravo da bi smanjili osećaj gladi, ali ne zato što su želeli da smršaju, već zato što su oskudevali u hrani.

„Ovde govorimo o čaju od guarane ili ekstraktu, a ne o nekim drugim proizvodima punim šećera“, napominje Antonijević.

Zelena kafa
Garsinija koja je kod nas poznata kao zelena kafa sadrži oksicitričnu kiselinu za koju je dokazano da snižava nivo masnoće u krvi i razlaže masne naslage. Suzbija i osećaj gladi, ali studije koje su rađene o njoh daju prilično kontroverzne rezultate.

„No u svakom slučaju, garsinija je mnogo bezbednija za upotrebu od efedre ili guarane“, dodaje Antonijević.

Čaj od koge ćete možda izgubiti koji kilogram
50 grama semena komorača, 50 grama lanenog semena, 50 grama poljskog rastavića, 50 grama peteljki trešnje ili višnje. Ko želi i ima, može da doda i kukuruznu svilu.

Jedna supena kašika ove mešavine se stavi u 200 mililitara hladne vode. Kada provri, kuva se pet minuta, i ostavi da se prohladi 15 minuta do pola sata. Procedi se i popije.

U toku dana popiti tri do četiri šolje čaja.

Kelp
Kobu alga ili kelp se koristi u Japanu i potpuno je bezbedna za upotrebu, a u sebi sadrži veliku količinu joda. Koristi se za mršavljenje zato što izaziva osećaj sitosti i deluje kao blagi laksativ.

Biljke sa naših prostora koje imaju slično dejstvo
Postoje i domaće biljke koje se mogu koristiti u svrhu smanjenja apetita i topljena masnih naslaga, mada one deluju nešto drugačije i nešto blaže, ali su sasvim bezbedne za upotrebu, kaže gost Jutarnjeg programa.

Biljke sa laksativnim dejstvom

Prvu grupu čine biljke sa blagim laksativnim dejstvom i mogu da pomognu osobama koje imaju problem sa opstipacijom ukoliko je ona urzrok viška kilograma. To su pre svega laneno seme i kora krušine, koja je možda najbolji dostupan biljni laksativ.

„Mnogo bih je pre preporučio nego senu, koja inače ne raste kod nas, to je mediteranska biljka, koju ja nikome ne savetujem da je upotrebljava jer ima veoma snažno delovanje koje je vrlo neprijatno, a dugotrajnom upotrebom izaziva još veću naviku kod ljudi i proplem se samo pogoršava. Zato i ako je upotrebljavate ovu biljku, najbolje da to bude kratkoročno i da ona ne bude stalni član vaše biljne apoteke“, napominje sagovornik Bojane Marković.

Biljke sa diuretskim dejstvom

Drugu grupu čine biljke sa diuretičkim dejstvom koje pomažu da se izbaci višak tečnosti iz organizma. Pre svega to je poljski rastavić, komorač i peteljke trešanja ili višanja.

Blago diuretičko dejstvo ima i kukuruzna svila, a li ona posle šest meseci od branja potpuno gubi lekovita svojstva.

Morač ili komorač postaje sve popularniji u poslednje vreme i ima ga čak i na pojedinim pijacama kao veoma ukusno povrće i veoma je popularan u italijanskoj kuhinji. Ali seme komorača umanjuje osećaj gladi, reguliše varenje, smanjuje nadutost i deluje blago diuretično.

Čaj da se oslobodite viška vode u organizmu
U litar vode staviti tri lista lovora, punu kašiku peteljki trešanja ili višanja i grančicu poljskog rastavića (poljska preslica). Poljski rastavić u sebi sadrži i puno silicijuma pa se preporučuje svima koji žele da ojačaju nokte ili kosu.

Kada voda provri, kuvati još pet minuta. Ostaviti sud poklopljen još sat vremena i kada se prohladi, procediti čaj i piti tokom dana.

Ovaj čaj treba piti dve nedelje u kontinuitetu, zatim napraviti pauzu sedam dana, pa ceo proces ponoviti.

„Posebno bih ga preporučio porodiljama zato što je komorač za njih višestruko koristan jer deluje na proces laktacije, imaće više mleka, a i dete koje pije to mleko, ono neće imati grčeve“, objašnjava narodni travar.

Etersko ulje komorača ukoliko se razblaži nekim nosećim uljem i koristi za masažu, vrlo efikasno uklanja i celulit. Čaj je vrlo prijatnog ukusa i mirisa i može da se koristi duže vremena u kontinuitetu.

Biljka suručica je u narodu takođe poznata kao korisna u gubljenju kilograma, ali ona prvenstveno ima diuretično dejstvo. I ona je poznata po tome što sadrži veliku količinu salicilnih jedinjenja i smatraju je prabakom aspirina i može se koristiti i protiv bolova. Samo oni koji već uzimaju lekove za razređivanje krvi trebalo bi pažljivo da koriste suručicu.

Celer je takođe postao popularan u poslednje vreme kao namirnica sa niskom kalorijskom vrednošću, a izuzetno je zdrav. Kod nas se najčešće koristi koren, koji jeste dobar, ali štapići celera su korisni zato što se više energije potroši na žvakanje, nego što se unese kalorija.

Celer takođe deluje blagotvorno na naše organe za varenje, deluje kao blagi diuretik, a koristan je i za srce.

„Tako, ako želite da smršate, grickalice zamenite štapićima celera. Ima i napitaka od celera, ali ipak preporučujem da žvaćete, jer čovek ima zube s razlogom. Kašastu hranu jedu bebe. Pored toga i zgodno je kad ne znate šta ćete s rukama, onda grickajte celer“, kaže na kraju gostovanja u Jutarnjem programu Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar, prenosi rts.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh