Hrana i piće

Zovu ga ludilo kolač, od jedne smjese se prave 3 fila: Lagan za napraviti, a predobro izgleda! (RECEPT)

Lagan za napraviti, a predobro izgleda

Sastojci za koru:

4 cijela jaja
4 kašike šećera
4 kašike ulja
1 kašika kakaa
4 kašike brašna
5 g ili pola kesice praška za pecivo

Fil:

750 ml mlijeka
2 pudinga sa ukusom vanile
1 kašika brašna
150 g kristal šećera
250 g margarina ili maslaca
80 g čokolade
80 g mljevenog keksa
2 pakovanja ( 300 g jafa keksa ) i nisam sve potrošila
pettit keks za jedan red, oko 200 g
sok od naranče da se prelije kora i umače keks (može i mleko)

Priprema: Razmutiti puding od vanile, šećer i kašiku brašna sa malo hladnog mlijeka, a ostatak mleka staviti na srednju vatru da provri. Zakuhati puding, pa miješati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre, još malo promiješati, pa staviti kesu ili foliju preko pudinga i ostaviti da se hladi. Za koru uključiti rernu da se zagrije na 180 stepeni.

Ulupati bjelanca sa šećerom, pa dodati žumanca i ulje i sve umutiti. Na kraju dodati brašno, kakao i prašak za pecivo i sve sjediniti. U obložen pleh 32 x 23 cm ili približnih dimenzija staviti papir za pečenje, pa izliti masu za koru. Staviti da se peče oko 20 minuta zavisno od rerne. Pečenu koricu takođe ohladiti.

Ulupati maslac ili margarin, izmutiti puding, pa mu dodati maslac i sve zajedno umutiti. Otopiti čokoladu. Podijeliti fil na 3 dijela, pa u jedan dodati mljeveni keks, u jedan otopljenu čokoladu i izmiješati, a treći ostaje vanila.

Koricu isprskati sokom od naranče, premazati keks fil, umakati jaffa keks u sok, pa slagati naopako na fil, premazati čokoladnim kremom, umakati pettit keks u sok, pa slagati preko fila, odgore staviti vanila krem.

Preliti sve glazurom od čokolade i 3 kašike ulja koje smo na laganoj vatri ili u mikrotalasnoj otopili. Ostaviti kolač sa se stegne.

Prije posluživanja 15 minuta izvaditi iz frižidera i ostaviti kako čokolada ne bi pucala pri sječenju. Prijatno!


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh