Hrana i piće

Koliko često treba jesti ribu i koje su zdravstvene prednosti ribe

Neki je vole, nekima okus ne odgovara, ali jedno je sigurno – riba ima brojne zdravstvene benefite.

Riba - Blogspot.com

Prepuna je proteina, vitamina i minerala te sadrži zdrave masnoće. Čak i manje masna riba, poput bakalara, sadrži omega-3 masne kiseline koje imaju dokazano povoljan utjecaj na zdravlje.

Iako slovi kao jedna od najzdravijih namirnica, Hrvati jedu najmanje ribe u Europi. Stručnjaci preporučuju da bi bilo optimalno jesti ribu 3 puta tjedno. Najbolje bi bilo konzumirati svježu ribu pripremljenu na malo maslinovog ulja, kako biste iskoristili sve prednosti ove namirnice.

Otkrivamo vam nekoliko razloga zašto bi se riba trebala češće naći u vašem tanjuru.

Zdravstvene prednosti ribe

Riba i krvožilni sistem

Prema istraživanjima, osobe koje jedu najmanje dvije porcije masne ribe svaki tjedan, imaju manji rizik od nastanka srčanog i moždanog udara. Ovo svojstvo se pripisuje omega-3 masnim kiselinama kojima obiluju masnije ribe, poput tune i lososa.

Riba za zdravlje mozga

Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribi također pomažu zaštititi zdravlje mozga. Istraživanje provedeno u 2020. godini otkrilo je da žene (prosječne dobi 70 godina), koje imaju najvišu razinu omega-3 masnih kiselina u krvi, imaju i veće količine bijele tvari u mozgu. Bijela tvar je područje mozga koje se sastoji od milijuna živčanih vlakana.

Riba protiv depresije

Sve je više dokaza da osobe koje imaju veću razinu omega-3 masnih kiselina u krvi su manje sklone depresiji. Osobe koje u mladosti jedu previše prerađene i brze hrane imaju veću vjerojatnost za dijagnozu depresije u starijoj dobi. Tomu u prilog govori činjenica da stanovnici zemalja u kojima je najveća potrošnja ribe po glavi stanovnika, kao što su Japan, Tajvan i Hong Kong, imaju manju stopu depresije.

Riba za kvalitetniji san

Jednim je istraživanjem otkriveno da muškarci koji su jeli ribu 3 puta tjedno, tijekom pet mjeseci, imaju kvalitetniji san od muškaraca koji su jeli iste količine proteina iz drugih izvora, kao što je piletine. Osim što pomaže za kvalitetniji san, osobe koje konzumiraju dovoljno ribe bolje funkcioniraju tijekom dana i više su fokusirani na obavljanje zadataka.

Riba protiv upale zglobova

Dodavanje ribe u prehranu može pomoći u ublažavanju simptoma bolesti zglobova, pokazuju rezultati jedne studije. Za potrebe navedene studije, 176 odraslih ispitanika svakodnevno je vodilo dnevnik prehrane. Ispitanici s reumatoidnim artritisom, koji su jeli ribu najmanje 2 puta tjedno, imali su manje simptoma (poput otečenih i osjetljivih zglobova), u odnosu na ispitanike s istim stanjem koji su jeli ribu jednom mjesečno ili rjeđe, piše “Centar zdravlja“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh