Hrana i piće

Ishrana protiv opakih bolesti: Dr Branimir Nestorović jede samo OVE NAMIRNICE, pogledajte detaljan spisak

Danas se pokazalo da određene namirnice posjeduju izuzetan kapacitet u suzbijanju nastanka karcinoma, navodi doktor.

Dr. Branimir Nestorović - Screenshot

Pulmolog dr Branimir Nestorović, nekadašnji član Kriznog štaba, zakoračio je izvan primarne oblasti svoje ekspertize i objasnio šta najčešćče dovodi do pojave karcinoma. On se na svom blogu pozabavio i ishranom za prevenciju i pomoć u liječenju ove opake bolesti. Njegov tekst prenosimo u cjelosti.

– Do 2035. godine 24 miliona ljudi u svijetu će godišnje oboljevati od karcinoma. Porast ovih bolesnika ukazuje na ono što ja smatram, da sadašnji način života i ishrane (bogat energijom u obliku fruktoze i masti), uz višak stresa i smanjenu fizičku aktivnost (uz sve ostale prateće faktore, kao što je zračenje električnih aparata i hemija) prevazilazi sposobnosti kompenzacije tijela.

Jedna grupa ćelija (koju nazivamo karcinom) diže pobunu protiv takvog načina života (ili produženog samoubistva).

Danas se pokazalo da određene namirnice posjeduju izuzetan kapacitet u suzbijanju nastanka karcinoma, bilo u prevenciji ili u toku liječenja.

Alkalna hrana
Hrana koja stvara kisele radikale pojačava sklonost ka širenju tumora. Ph organizma je inače blago alkalan (ispod 7,4). Trebalo bi uzimati od ukupnih kalorijskih 80% alkalnu hranu (svježe voće i povrće, orašaste plodove, leguminoze, sjemena).

Voće: Razne vrste bobičastog voća (borovnice, maline, kupine itd.), jabuke, kajsije, jabuke, avokado, banane, limun, hurme. Posebno alkalne su dinje i limun (boja dolazi od limunske kiseline).

Povrće: Artičoke, špargle, cvekla, brokoli, kelj, kupus, šargarepa, celer, krastavci, đumbir, luk, spanać, paradajz.

Integralne žitarice: Ovas, raž, pirinač.

Sjeme: Alfalfa, čia, susam.

Krucifere
Više puta sam pominjao sulforafen iz krucifera, sa odličnim antitumorskim efektima. Tu spadaju, uz brokoli, još kupus i kelj. Uz to sadrže indole i izocijanaje, takođe antikarcinogene supstance.

Zelena hrana
U našim uslvima se najlakše nalaze spanać, hlorela i spirulina. One sadrže velike količine hlorofila, koji je antikarcinogen, ali i podmlađuje. Postoje studije da ova vrsta hrane smanjuje veličinu tumora.

Crvena hrana

Istraživanja su pokazala da crvena hrana (jagode, paradajz i trešnje djeluju dobro u liječenju karcinoma. Likopen i karoten su antitumorske supstance. Uz to su jaki antioksidansi.

Vlakna
Ona nisu hrana, ali se nalaze u voću i povrću. Procjena je da je potreban unos najmanje 30 g dnevno vlaknaste hrane (većina stanovnika Zapadne Evrope ne uzima ni polovinu te količine).

Sokovi
Svježe iscijeđeno voće i povrće ima dobra antioksidativna i antitumorska dejstva. Šargarepu uvijek treba malo razblažiti vodom (ima visok sadržaj šećera, što može biti opasno kod dijabetičara).

Zeleni čaj
Zeleni čaj prevenira karcinome kože, pluća, jednjaka i želuca, pankreasa i bešike. Usporava razvoj nekih vrsta leukemije.


Maslinovo ulje

Ima brojne antitumorske materije. Oleokanteni iz maslinovog ulja selektivno se ugrađuju u membranu tumorskih ćelija, čineći je osjetljivom na djelovanje drugih antitumorskih agenasa. Ipak, treba imati na umu da jedna kašika maslinovog ulja ima 120 kalorija, pa ne treba uzimati prevelike količine.

Pečurke
Maitake pečurke povećavaju aktivnost T limfocita, povećavajući ubijanje tumorskih ćelija. Šitake i riješi imaju jaka antitumorska dejstva kod životinja. A naš prosti šampinjon inhibira aromatazu, smanjujući nivo estrogena (dobro dejstvo kod karcinoma dojke), ali pomaže i muškarcima sa niskim teststeronom.

Alge
One se hiljadama godina koriste u kineskoj medicini za liječenje tumora.

Začini
Začini imaju brojna povoljna dejstva, a crni biber i sjeme crnog kima se izdvajaju po antitumorskim efektima. U sredinama gdje se biber koristi u velikim kolčinama, nema mnogo karcinoma debelog crijeva. Ruzmarin spriječava oštećenje DNK koje izazivaju karcinogeni agensi. Kapsaicin iz ljute paprike ili čilija ubija ćelije karcinoma prostate. Peršun ima dobro dejstvo kod karcinoma pluća i dojke, prenosi “Objektiv“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh