Hrana i piće

PLAZMA TORTA SA ČOKOLADOM: NAMIRNICE KOJE SVI VOLITE ČINE OVU TORTU SAVRŠENOM

Razgrabit će se odmah, bez obzira što je dovoljno samo jedno parče.

Torta - hayat

Sastojci:

Za koru:

5 bjelanaca

5 kašika šećera

1,5 kašika brašna

5 kašika mljevene plazme

3-4 kašike vode ili mlijeka za prelivanje pečenih kora

Trebaju vam 3 kore.

Za fil:

15 žumanaca

150 g šećera

200 g maslaca ili margarina

100 g crne milka čokolade

100 g bijele milka čokolade

200 g mljevene plazme

100 g mljevenih lješnika (ljepše ako su predhodno pečeni)

300 ml slatke pavlake

Priprema:

Za koru:

Umutite bjelanca i šećer u čvrst šne. Dodajte brašno i plazmu, pa promiješajte. Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C do 20 minuta. Pečene kore premažite vodom ili mlijekom.

Za fil:

Umutite žumanca sa šećerom i kuhajte na pari uz neprestano miješanje, oko 10 minuta. Ostavite da se ohladi. Za to vrijeme rastopite čokolade, umutite maslac i slatku pavlaku (u odvojenim posudama).

U fil dodajte maslac i četiri pune kašike slatke pavlake, pa umutite. Dodajte lješnike i plazma keks. Podijelite fil na dva dijela, u jedna dio stavite rastopljenu tamnu čokoladu, u drugi dio rastopljenu bijelu čokoladu. prenosi “Hayat“.

U kalupu filovati tortu ovim redoslijedom kora, tamniji fil, slatka pavlaka, kora, svjetliji fil, slatka pavlaka, kora. Odozgo dodajte pomiješane ostatake filova, uvijek ostavim kašiku-dvije fila i malo slatke pavlake. To mi bude fil s kojim premažem treću koru.

Možete ukrasiti šlagom ili rastopljenom čokoladom.

Torta mora da odstoji jedan dan u frižideru, pa tek onda sjeći i poslužiti.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh