Hrana i piće

Ova bi vas 3 vitamina mogla zaštititi od težeg oblika bolesti COVID-19, otkriva novo istraživanje

Ovi bi vas vitamini trebali zaštititi od težeg oblika bolesti.

ordinacija

Možda će proći još neko vrijeme prije nego se cijepiti protiv COVID-a, ali stručnjaci ističu kako cjepivo nije jedini način da se zaštitite od virusa. Prema studiji objavljenoj prije par tjedana u magazinu Angewandte Chemie, a provedenoj u Njemačkoj, tri poznata vitamina mogu biti od velike pomoći u obrani od težih oblika bolesti, a znamo da to može značiti i ozbiljnije posljedice.

“Naši su zaključci pomogli pojasniti kako neki vitamini mogu igrati veliku ulogu u borbi protiv bolesti tako što će štititi imunološki sustav pojedinca“, pojasnio je voditelj studije. Evo koji vam to vitamini mogu pomoći da se zaštitite.

VITAMIN D
O njemu se govori već od početka pandemije, a sada se zna da će veće količine ovog vitamina pomoći pri zaštiti od težeg oblika bolesti.

“Pretilost je iznimno jak faktor kada je u pitanju teži oblik bolesti COVID. Vitamin D je topiv i često se akumulira u masnom tkivu, a to može značiti nižu razinu vitamina kod pretilih osoba“, pojasnila je dr. Deborah Shoemark, jedan od autora studije te stručni suradnik na sveučilištu Bristol. Autori studije pojašnjavaju kako dovoljna količina ovog vitamina u krvi može spriječiti utjecaj virusa na stanice.
VITAMIN A
Vitamin D nije jedini suplement koji može povećati šanse da ćete izbjeći teži oblik bolesti i tako spriječiti teške posljedice bolesti. Na sveučilištu Bristol su znanstvenici također otkrili kako vitamin A, koji se može pronaći u jetri, slatkom krumpiru, špinatu, tikvi i mrkvi, može vrlo slično utjecati na virus te spriječiti njegov prodor do stanica i tako spriječiti jaku infekciju kod osobe koja je izložena virusu.
VITAMIN K
Želite smanjiti rizik od razvoja težeg oblika bolesti? Ako dodate malo vitamina K svojoj prehrani, možda to i uspijete. Može se pronaći u namirnicama poput soje, zelenog lisnatog povrća, tikvama i borovnicama. Djeluje na zaštitu stanica poput drugih spomenutih vitamina,piše Ordinacija.hr


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh