Hrana i piće

Ne nasjedajte na mitove – Evo koje vitamine morate da unosite tokom zime – Ishrana je ključna

I nakon obilja vitamina i svježih namirnica tokom ljetnjih dana, posebnu pažnju moramo obratiti da i u ostatku godine nastavimo sa unošenjem vitamina i minerala kroz svježe namirnice.

Topli napitak - Kurir.rs

Hrana koja se najčešće konzumira sa hladnijim danima, od jeseni od proljeća, značajno je teža i nezdravija nego u toplijim dijelovima godine, prvenstveno iz razloga što ne pazimo na raznolikost namirnica.

I nakon obilja vitamina i svježih namirnica tokom ljetnjih dana, posebnu pažnju moramo obratiti da i u ostatku godine nastavimo sa unošenjem vitamina i minerala kroz svježe namirnice.

Donosimo vam spisak namirnica, koje obiluju vitaminima.

Citrusi

Pomorandže, grejp i limun bogati su vitaminom C, korisni za kožu i metabolizam, a odlično pomažu u borbi protiv virusa. Vlakna koja sadrže pomažu u kontroli holesterola.

Med

Med je odlična alternativa šećeru i koristi se kao zaslađivač. Zimi se može koristiti u većim količinama jer održava toplotu tijela i pomaže u borbi protiv infekcija i virusa koji uzrokuju prehladu i gripu.

Bijeli luk

Osim što poboljšava ukus hrane i održava toplotu tijela, bijeli luk prije svega djeluje antibakterijski i antivirusno, čime pomaže u borbi protiv različitih zimskih bolesti.

Korijenasto povrće

Šargarepa, repa i krompir nisu samo hranljivi, već ih ima u izobilju i tokom zime, a uz to je i svježe. Šargarepa je bogata vitaminom A, koji je koristan za kožu, a pomaže i u borbi protiv prehlade i infekcija.

Zeleno povrće

Spanać i slično povrće važan dio ishrane tokom zime. Sam spanać je snažan antioksidans koji sadrži velike količine vitamina A i C. Koristan je za zdravlje kose i kože, a bogat je i gvožđem, proteinima i mineralima, pišu “Novosti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh