Hrana i piće

Paradajz je jako opasan ako pripadate ovim kategorijama ljudi: Bolje da ga izbjegavate ako se ovako osjećate

Vjerovali ili ne, zbog omiljene ljetnje salate može da se stvori kamen u bubregu.

Paradajz - Blogspot.com

Paradajz je omiljena ljetnja salata mnogih. Sočni, osvježavajući crveni plod prepun likopena gotovo svi vole i smatraju bezbjednom i vrlo zdravom namirnicom, ali paradajz zapravo može da ima neka loša neželjena dejstva.

Ako osjećate neke od sljedećih simptoma, možda pripadate grupi ljudi koja ne bi smela da konzumira paradajz:

1. Želudačni refluks

Paradajz spada u veoma kisele namirnice i zato može da izazove gorušicu kod ljudi koji pate od gastritisa ili gastroezofagealnog refluksa. Čak iako ste zdravi i ne patite od tih stomačnih problema, ako jedete puno paradajza ili paradajz sosa, i vi možete da iskusite ove neprijatne simptome.

2. Bol u zglobovima

Vjerovali ili ne, previše paradajza u ishrani može da izazove bol u zglobovima! Razlog je alkaloid po imenu solanin, koji gradi kalcijum u tkivima, a u paradajzu ga ima dosta. Previše kalcijuma u tkivima može da izazove upalu, bol i otok u predijelu zglobova.

3. Problemi s bubrezima

I ovo ima veze sa skladištenjem kalcijuma. Paradajz je takođe bogat oksalatom, supstancom koja se teško metaboliše kada se uzima previše i to može da rezultira stvaranjem kamena u bubregu. Crveni sočni plod sadrži i puno kalijuma, što takođe može da utiče na funkciju bubrega. Ako već imate nekih problema s bubrezima, budite posebno oprezni!

4. Alergijske reakcije

Pardajz sadrži jedinjenje histamin, koje pomaže imunom sistemu da se bori protiv virusa i bakterija. Ne biste vjerovali koliko je alergijska reakcija na izazvana histaminom u pradajzu česta, a obično se javlja u obliku osipa ili otoka na jeziku, uz još neke neprijatne simptome. Ljudi kojima je dijagnostikovana alergija na paradajz osjećaju mnogo teže tegobe.

5. Sindrom nervoznih crijeva

Ako patite od sindroma nervoznih crijeva, paradajz može da bude okidač simptoma poput dijareje, bolnih grčeva, nadutosti, gasova i zatvora. U ovakvom slučaju bolje je držati se podalje od kiselih namirnica kakav je paradajz.

6. Likopenodermija

Likopen je pigment koji se nalazi u paradajzu, ali i u mnogim drugim namirnicama. Kada se konzumira u pravoj količini, odličan je za srce. Ali, ako se pretjeruje, može doći do pigmentacije kože, odnosno stanja poznatog pod imenom likopenodermija.

7. Urinarni problemi

Hrana koja sadrži puno kiseline, poput paradajza, može da iziritira bešiku. Ako patite od urinarne inkontinencije ili ste skloni drugim urinarnim problemima, najbolje je da izbjegavate kiselu hranu. Kuhanje paradajza vam takođe neće pomoći u ovom slučaju, jer su sos od paradajza i kečap još gori izbor.

8. Lišće pradajza može da bude otrovno

Listovi omiljenog crvenog ploda ne smatraju se bezbjednim za jelo. U velikim količinama mogu da izazovu teške i opasne simptome, a u ekstremnim slučajevima može doći do trovanja i smrti. Za svaki slučaj, potpuno izbjegavajte konzumiranje lišća paradajza.

9. Pogoršava simptome autoimunih bolesti

Alkaloidi u paradajzu mogu da pogoršaju zapaljenja u tijelu, što je posebno loše za ljude koji pate od autoimunih bolesti. Mnogi koji pate od ovih oboljenja u potpunosti bi trebalo da izbace iz ishrane ne samo paradajz, već sve namirnice koje pripadaju grupi “noćnih sjenki” (nightshades), kojima pripada i krompir, prenosi “Espreso“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh