Hrana i piće

Naučnici objasnili: Sad se zna zašto više volimo crvenu hranu više od zelene

Ljudima je u genetskom kodu zapisano da biraju crvenu prije zelene hrane…

Smoothie - Ženskikutak.rs

Vid je najvažniji pri izboru hrane. Crvena ima prednost nad zelenom jer je hranjivija i ima više kalorija. Ljudima je u genetskom kodu zapisano da biraju crvenu prije zelene hrane..

Bitka oko povrća vodi se u gotovo svakoj kući. Brokoli djeci jednostavno ne izgleda i ne miriše privlačno kao malina. Pogotovo ako je malina gumena i šećerna. Ali nisu djeca u potpunosti kriva za svoju izbirljivost.

Ljudima je u genetskom kodu zapisano da biraju crvenu prije zelene hrane (meso prije graška). Nova Italijanska naučlna studija kaže da se pri izboru hrane vodimo njenim izgledom.

– Prema nekim teorijama, naše se čulo vida razvijao tako da s lakoćom prepozna najhranljivije bobice, voće i povrće iz džungle zelenila koje ga je okruživalo – pojasnila je Raffaella Rumiati, koordinatorka ove studije.

Autor studije, dr Francesco Foroni, objasnio je kako nam boja govori puno o namirnicama.

– Što je sirova hrana crvenija, to je vjerovatnije da je hranjiva, dok zelena boja upućuje na to da ima malo kalorija – pojašnjava dr Francesco Foroni, prenose “Novosti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh