Hrana i piće

Tiho pečeni paradajz: Savršen za salatu i može dugo da stoji

Nakon što jednom probate sigurno ćete napraviti više od predložene mjere

Paradajz se može pripremati na razne načine, ali ovaj način pripreme kod nije uobičajen i zato ste u prilici da probate nešto novo. Tiho pečeni paradajz savršeno se slaže uz sir, ali se može koristiti i ako pripremate bruskete ili pečeno meso. Nakon što jednom probate sigurno ćete napraviti više od predložene mjere.

Sastojci:

6-10 komada zrelog paradajza, poželjno onog koji ima manje tečnosti
4-6 čenova bijelog luka
1-2 kašike suvog origana
125 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
morska so i svježe mljeveni biber po ukusu
nekoliko listova svježeg bosiljka za serviranje
Priprema:

Zagrijati rernu na 150 do 160 stepeni. Opran i osušen paradajz isjeći po dužini, ako je okrugao isjeći ga poprijeko. Da ne bude zabune, treba ga presjeći tako da dobijete taje komade. Staviti ih na pleh, na koji ste prethodno stavili papir za pečenje.

U činiju staviti propasirani ili sasvim sitno sjeckani bijeli luk, suvi origano, so, biber i maslinovo ulje i dobro sve izmiješati. Kašikom obilno premazati obilato svaku sječenu stranu paradajza.

Paradaj peći oko pola sata i povremeno provjeriti da ne izgori, ako je potrebno, smanjiti temperaturu.

Tiho pečeni paradajz, možete naslagati u teglicu, preliti maslinovim uljem i držati u frižideru do upotrebe. Servirati sa svježim bosiljkom,pišu Vijesti.me

Ako se vruć pečeni paradajz stavi u vruće sterilizovane tegle, prelije maslinovim uljem, zatvori i stavi u zagrijanu ali isključenu rernu i ostavi da se u njoj ohladi, može se na hladnom mjestu čuvati duže vrijeme. Što znači da možete napraviti više od predložene mjere. Neke domaćise kažu da je za ovu varijantu najzgodniji čeri paradajz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh