Hrana i piće

Frižider vam radi i pun je namrnica! Nikako, ali nikako ovo ne praktikujte, evo i zašto

Nestanak struje nije ništa neuobičajeno. Ali umije da bude prilično nezgodno. Pogotovo ako je frižider pun namirnica. To je problem u najavi.

Frižider - blogspot

Pravo pitanje je koliko dugo će hrana moći da bude upotrebljiva, ukoliko struje nema satima, ili čak danima i u kom trenutku razmnožavanje bakterija postaje zdravstveni problem, piše “Espreso“.

Koliko dugo frižider zadržava temperaturu

– Frižider će bez struje vjerovatno zadržati temperaturu do četiri sata ukoliko su vrata zatvorena – kaže Tamika Sims, direktorka komunikacija za tehnologiju hrane.

Kaže da će hrana u frižideru vjerovatno ostati hladna i duže, pa ukoliko je frižider na pola pun onda može da izdrži i cijeli dan, a ako je dobro napunjen, onda i do 48 sati. Što je više hrane u frižideru, hladnoća se bolje zadržava.

Međutim, ono što nikako ne treba da radite jeste da provjeravatie stanje hrane na svakih nekoliko minuta, jer ćete tako ubrzati rast temperature i kvarenje namirnica.

Da biste zadržali temperaturu, ključno je da vrata frižidera i zamrzivača držite čvrsto zatvorena kada nema struje – kaže Sims.

Kako prepoznati da se hrana pokvarila

Ukoliko struja nestane, stavite termometar u frižider, kako bi ustanovili da li je hrana sigurna.

Normalna temperatura u frižideru je oko četiri stepena, ili niža, dok bi zamrzivač trebalo da bude na temperaturi od nula stepeni i nižoj. Ako vaš uređaj nema ugrađeni termometar, možete da iskoristite termometar za hranu i da provjerite svaku namirnicu pojedinačno da biste ustanovili da li je sigurna za konzumaciju – savetuje Sims.

Namirnice, kao što su mlijeko, mliječni proizvodi i meso mogu vrlo brzo da poprime neprijatan miris ili lošu boju, ali ne možete uvijek da se oslonite na izgled hrane da biste procjenili njenu sigurnost.

Treba pripaziti da temperatura, za namirnice iz zamrzivača koje odmrzavate i pripremate za konzumaciju, prije pripreme bude niža od četiri stepena. S druge strane, ako su meso, jaja ili ostaci hrane bili više od dva sata na temperaturi višoj od četiri stepena, vrijeme je da ih bacite – kaže Sims.

Dodaje i da uvijek treba biti oprezan, pa ukoliko niste sigurni da li je neka namirnica još uvijek dobra za jelo ili nije, pametnije je baciti je i osloniti se na konzerve za pripremu obroka.

Da biste izbjegli suvišno bacanje hrane, korisno je da prvo pojedete najosjetljivije namirnice sa najkraćim rokom trajanja. To podrazumijeva ostatke obroka, meso i hranu koja sadrži meke sireve, pavlaku i mlijeko.

Kako sačuvati hranu od kvarenja

Ukoliko postoji vjerovatnoća da stuje neće biti nekoliko dana, kupite suhi led i njime napunite frižider i zamrzivač da bi hrana ostala na sigurnoj temperaturi.

Čak ni zimi ne treba ostavljati hranu van frižidera. Odsjek za zdravstvo u Njujorku upozorava da su temperature koje su dovoljne za hranu iz frižidera i dalje previsoke za hranu iz zamrzivača. Dodatno, iako se čini da je napolju hladno, sunce može da zagrije namirnice do temperature koja će omogućiti rast bakterija.

Kako sačuvati hranu prije nestanka struje

Prije nestanka struje (naravno, u slučaju da znate kada će se dogoditi), možete da preduzmete razne korake da biste produžili trajanje zamrznute hrane, kao i one koja se nalazi u frižideru.

Grupišite namirnice u zamrzivaču, pa tako meso držite na posebnoj gomili, da se u slučaju otapanja njihovi sokovi koji mogu da podstaknu rast bakterija ne bi miješali sa drugim namirnicama.

Hrana sa visokom količinom vode, kao što su meso ili voće, će ostati zamrznuta duže od hrane sa niskom količinom vode kao što je hljeb.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh