Hrana i piće

Patlidžan je mnogima obavezna ljetna hrana: Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine i pripreme jela

Iako ga mnogi ne vole jesti, patlidžan je korisno imati u kuhinji jer se sa njim mogu pripremiti razna jela. Proslavila ga je jedna od glavnih uloga u glasovitom francuskom ratatouille specijalitetu od povrća na bazi paprika, tikvica i patlidžana uz dodatak luka, bijelog luka, maslinova ulja i začinskog bilja.

Primat u pripremanju jela od patlidžana drže zemlje Mediterana. Lako se priprema i podnosi dobro svakakve okuse, pa mu svašta možete i dodati.

Isto tako, tretiranje na visokoj temperaturi dobro mu odgovara jer će upiti mirise i okuse začina, ulja i ostalih dodataka.

Nakon obrade okus mu je puniji, tekstura svilenkasta, a u ustima se topi.

Prvi recept kojeg biste mogli probati sa patlidžanom je – Baba ghanoush, a evo kako se priprema:

Potrebno je: 1 veliki patlidžan, maslinovo ulje, so, 2 česna bijelog luka, 3 kašike limunovog soka, 60 ml tahini, svježe mljeveni bibier.

Postupak pripreme:

Zgrijte rernu na 215 stepeni Celzijusa i patlidžan prepržite na pola, po dužini, posolite, premažite uljem i pecite dok ne omekša i potamni na rubovima.

Izvadite meso, a koru uklonite. Meso stavite u blender, dodajte biber, limun, tahini i ostavite da se miješa.

Stavite u frižider na sat, a prije posluživanja ukrasite po želji.

Poslužite uz hljeb, čips ili nasjeckano povrće.

Je li patlidžan voće?

Poput paradajza i avokada, patlidžan pripada porodici voća, ali kada je u pitanju kuhanje, koristimo ga za slana jela i jednake tehnike kuhanja. Kako sadrži malo kalorija i još manje šećera, ne morate strahovati da će obrok biti sladak.

Kako izabrati najbolji?

Ako tražite najkvalitetniji od svih, zapamtite nekoliko stvari: trebao bi biti teži od onog što očekujete prema veličini, kora mora biti sjajna, a stabljika zelena. Mora biti tvrd, a ne mekan. Tražite manje patlidžane jer oni nisu toliko gorki.

Treba li patlidžan posoliti prije kuhanja?

Mnogi se slažu da je gorak, a naše su mame uvijek savjetovale da se posoli te ostavi da stoji tako kako bi se ispustili svi sokovi i gorčina. Neki stručnjaci kažu da ne jer se danas uzgajaju tako da nisu više toliko gorki, dok neki kuhari tvrde da će gorčina nestati ako ga prethodno stavimo u mikrovalnu pećnicu. Najbolje je da radite onako kako vama odgovara.

Može li se zamrznuti?

Da, i to je odličan način da sačuvate sve vrijednosti. Možete zamrznuti pečene komade ili napravljeni pire,piše Faktor.

Kako pripremiti ostatke?

Prijedlog je da ga brzo ispržite i dodate bilo kojem jelu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh