Hrana i piće

Mislite da znate napraviti jaja?

Priprema jaja na bilo koji način vjerovatno zvuči kao najlakše što u kuhinji možete napraviti, ali većina bi se iznenadila da zna koliko čestih greški ljudi ponavljaju, a zbog kojih im jaja nikad ne ispadnu kako bi htjeli.

Kajgana - Diannafitness.com

Zato je nekoliko profesionalnih kuvara podijelilo svoja znanja i savjete o spremanju jaja na razne načine – i o najčešćim greškama.

“Bez obzira na to na koji način želite spremiti jaja, ključno je baratati pravom temperaturom, a to možete samo ako shvatate koji biste krajnji rezultat htjeli postići” rekao je Nik Korbi iz Egg Shopa.

Čak i ako usred pečenja shvatite da je npr. tava prevruća, uvijek je možete nakratko maknuti sa vatre pa opet vratiti.

Jaja na oko:

Greške: Pretjerano skuvano žumance, premalo obrađeno bjelance i prečesto miješanje jaja dok se peku.

Rješenje: Pecite jaja malo duže na niskoj temperaturi i po potrebi nakratko poklopite tavu.

Kulinarski ekspert sa Instituta za kulinarsko obrazovanje Frank Proto jaja peče na nižoj temperaturi da se bjelance ispeče, a žumance ostane tekući.

Prvo počinje na srednje jakoj vatri s uljem ili maslacem u tavi, čak i ako se jaja ne lijepe za tavu, jer će im to dati dodatni okus.

“Razbijte jaja nad tavom i jednostavno ih pustite da se peku. Mnogi ih bez pravog razloga počnu miješati i premještati s jedne strane na drugu što ih uništi, samo ih pustite da se peku” kaže Proto, koji tako spremljena jaja najradije začini samo s malo soli i bibera.

Kuvar kaže i kako mnogi dok prave jaja na oko predugo na tavi ostave poklopac zbog čega se i žumance skuva, a ne bi trebalo.

“Žumance bi trebalo da bude mekano, pa ostavite da se peku dok bjelance nije gotovo, bez poklapanja, što samo dodaje paru”, objasnio je za Haf Post.

Kajgana

Greške: Prekuvavanje i pogrešan način miješanja.

Rješenja: Maknite jaja sa peći dok su još “vlažna”, a tokom kuvanja stalno miješajte velikim pokretima i okrećite.

“Mekanu kajganu najlakše je dobiti na laganoj vatri uz stalno miješanje i prevrtanje”, kaže Proto i dodaje da nikad ne treba da je pečete na jakoj vatri i da ne zaboravite miješati. Takođe preporučuje da pričekate da je kajgana gotova, a onda dodate so.

“So će izvući vlagu iz jaja tokom procesa kucanja, što će uništiti teksturu kajgane” kaže.

(Tvrdo) kuvana jaja

Greške: Pucanje jaja kad se stavljaju u lonac, prekuvavanje i nespretno guljenje.

Rješenja: Jaja odmah stavite u vruću vodu, a kad su gotova stavite ih odmah u “hladnu kupku”.

Pristupi se ovdje poprilično razlikuju od jednog do drugog kuvara, ali svi su se složili da bez obzira na to da li ih stavljate u hladnu ili u proključalu vodu, nakon kuvanja ih treba potopiti u hladnoj vodi da im se ljuska kod guljenja lako odvaja, bez pucanja. Autorka i stilistkinja za hranu Andrea Slonecker podijelila je svoju isprobanu metodu.

“Sve što trebate je pustiti da voda proključa, smanjiti vatru na lagano, ubaciti jaja, a onda ih kuvati 12-13 minuta, zavisno od toga koliko ih imate u loncu”, rekla je Sloneckerova.

Omlet

Greške: Prekuvavanje i dodavanje sirovih punjenja.

Rješenja: Omlet izvadite iz tave dok je unutrašnjost još vlažna, a prethodno pripremite nadjev, npr. gljive i luk.

Iako se možete “izvući” s komadom sira koji se topi u sredini, kuvari napominju da bilo kakvo punjenje koje želite dodati omletu da se još malo zajedno prepeče, treba da bude prije toga dopola obrađeno,pišu Nezavisne

Kao i obično s jajima, i kod omleta je prekuvavanje uobičajena zamka.

“Treba ga prestati peći dok su jaja još malo vlažna jer će se i nakon što maknete sa tave ona još ‘peći'”, kaže Sloneckerova i dodaje kako joj je zanimljivo da gotovo svi prepreku jaja na oko i omlet.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh