Hrana i piće

Brzi sladoled gotov za 15 minuta, a kao da je iz najbolje slastičarne – za ovaj recept vam neće trebati mašina za sladoled

Sladoled bez jaja, brzo se sprema a ukus mu je odličan!

Sladoled - Recepti-i-zdravlje.info


Sastojci:

  • 500 ml slatke mliječne pavlake
  • 150 grama šećera u prahu
  • 200 mlkisele pavlake s 20% mm
  • 200 g mliječne čokolade

Priprema:

Pavlaku dobro rashladiti u frižideru, istresti sadržaj u duboku posudu za mućenje i mikserom umutiti do čvrstog šlaga. Dodati šećer i kiselu pavlaku i samo kratko umutiti da se sve sjedini, a da vam šlag ostane čvrst. Pretjeranim mućenjem možete dobiti buter! Čokoladu otopiti na pari, malo prohladiti i sjediniti sa šlagom. Sladoled razliti u dublju širu posudu i staviti u zamrzivač.

Povremeno promiješati da se lijepo zaledi cijelom površinom. Od ove smjese možete praviti sladoled po želji: voćni, rum, lješnik, vanila i dr. Kod nas je čokoladni jer ga najviše volimo. Koristila sam Imlekovu kravica pavlaku koja je bez šećera i zato sam stavila 150 grama šećera u prahu. Ako je vaša pavlaka zaslađena, nakon dodatka kisele pavlake probajte umućenu pavlaku i po želji došećerite, prenosi “Coolinarika“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh