Hrana i piće

Pijete kafu ujutru čim otvorite oči: Niste ni svjesni koliko to loše utiče na organizam!

Ljubitelji prve jutarnje kafe odmah nakon buđenja će se razočarati

Kafa - Kurir.rs

Mnogi ljudi ne mogu zamisliti jutro bez šolje kafe koja će ih razbuditi i dobro prodrmati kako bi bili spremni za obaveze koje ih čekaju tokom dana.

Ali, prema mišljenju naučnika, konzumiranje omiljenog napitka odmah nakon buđenja može imati loš učinak na organizam.

Naime, hormon stresa kortizol je rano ujutro na svom vrhuncu. A upravo taj hormon povećava budnost i koncentraciju, reguliše metabolizam, imunitet i krvni pritisak. Svoj vrhunac dostiže 30 do 45 minuta nakon što ustanemo iz kreveta, te nastavlja da opada tokom dana.

Stručnjaci savetuju da kafu pijete onda kad vam je nivo kortizola niži. Konkretno, ako ustajete u 6:30 h, onda posegnite za kafom u periodu između 9:30 i 11:30 ujutro,piše Stil

Drugi razlog koji ide u prilog tome da kafa ujutru rano nije dobra jeste činjenica da kofein može povećati nivo kortizola.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh