Hrana i piće

Tikvice brzo skidaju kilograme, čuvaju srce i oči

Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata. To je odlična namirnica za mršanje jer ispunjava želudac i time daje sitost.

Tikvice - Bonduelle.lt

Izvrstan su izvor vitamina B i C, mangana i kalija, dok su žute tikvice bogate i beta karotenom. Većina tih vrijednih tvari nalazi se u kori pa je nemojte guliti s mladih plodova.

Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima, koja potiču probavu, sprečavaju zatvor i čiste crijeva od toksina. Time smanjuju vjerojatnost od pojave raka crijeva, kontroliraju šećer u krvi i smanjuju apetit.

Spojevi u tikvici čuvaju zdravlje kardiovaskularnog sistema i snižavaju kolesterol. Zahvaljujući tome smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.

Istraživanja pokazuju da fitonutrijenti iz tikvica pomažu u smanjenju simptoma povećane prostate – bolesti koja muškarcima otežava mokrenje.

Budući da su tikvice bogat izvor vitamina C, osim što blagotvorno djeluju na zdravlje srca i krvožilnog sistema, čuvaju zdravlje očiju jer ih taj vitamin kao moćan antioksidans štiti od oksidativnog oštećenja koje uzrokuje bolesti poput katarakte. Tikvice mogu njegovati tijelo i izvana. Ako je koža lica suha, sve što treba jest narezati tikvice na ploške i staviti ih na lice, slično kao što se radi i vrlo popularna maska od krastavaca.

Na licu ih treba ostaviti barem 15 minuta, kako bi koža upila sve vrijedne sastojke, a ako ste strpljivi, neće na odmet biti držati ih i dulje.

Sezona je tikvica, tržnice su ih prepune. Pravo je vrijeme da iskoristite sve njihove kvalitete i povoljan utjecaj na zdravlje i uživate u njima na bezbroj načina,prenosi Faktor


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh